Artikelnummer: | 102063 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
The Chocolate Block
In april 2017 gaat een lang gekoesterde wens van Way of Wine in vervulling: een bezoek aan het prachtige wijnland Zuid-Afrika. Op het lijstje staan een aantal mooie wijnhuizen, waaronder het eeuwenoude Boekenhoutskloof in Fransschoek. Boekenhoutskloof wordt in 1776 opgericht door de Hugenoten. Zij planten hier de eerste wijnstokken aan, maar de wijn die ze daarvan maken is vooral voor eigen gebruik. In 1993 wordt het landgoed verkocht. Oude wijnstokken worden gerooid en vervangen door de meer populaire Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache, Semillon and Viognier. Met pionier en topwijnmaker Mark Kent aan het roer neemt het bedrijf vanaf 1996 een vogelvlucht naar de top van Zuid-Afrika. Innovatie, kwaliteit en zorg voor de natuur staan centraal in de filosofie van het huis. In de wijngaarden wordt gewerkt volgens biologisch-dynamische principes. De wijnen behoren inmiddels tot de top van Zuid-Afrika.
Wijnomschrijving The Chocolate Block is het paradepaardje van Boekenhoutskloof. De eerste jaargang van deze krachtpatser kwam in 2001 op de markt. Mark Kent liet zich voor het maken van deze wijn inspireren tijdens een bezoek aan het Noord-Spaanse Priorat. Het klimaat in de Kaap is volgens hem bij uitstek geschikt voor het maken van mediterrane rode blends. De Syrah is de belangrijkste druif in de blend, aangevuld met Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon en Viognier. Ieder druivenras vergist en rijpt afzonderlijk, waarbij vaten van verschillende groottes en leeftijden worden gebruikt. Pas vlak voor botteling worden de wijnen geblend tot de uiteindelijke wijn.
Smaakomschrijving Mark Kent had geen toepasselijker naam kunnen bedenken voor deze prachtige wijn! Er wordt wel eens beweerd dat er vloeibare chocolade aan de wijn wordt toegevoegd. Hij is krachtig, vol en zongerijpt met aroma’s van rijp rood fruit, weelderig zwart fruit, zoete kruiden en specerijen en tonen van mokka en chocolade. De afdronk is een lang en geconcentreerd met fluweelzachte tannines en een mooie elegantie en frisheid. Een wijn die je lang bijblijft…
Drink deze krachtpatser bij lamsbout uit de oven met mediterrane kruiden, bij een mooie steak van de grill of bij een winterse stoofschotel. Maar het is ook een hemelse wijn om zo van te genieten, op de bank bij het haardvuur.
Druivenrassen Syrah, Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Viognier
Alcoholpercentage 14,5%
Deze wijn laat zien dat Zuid-Afrika zich inmiddels kan meten met de beste klassieke wijnlanden. The Chocolate Block wordt geschonken bij El Bulli en Fat Duck, beroemdheden als Morgan Freeman en John Cleese lopen ermee weg.
Wijnspijs: Deze wijn kan veel, heel veel aan. Mooie Lamsbout is het eerste dat te binnen schiet. Door zijn kruidigheid, zachtheid en soepele tannines is inzetbaarheid echter breed. Maar zorg wel dat het gerecht wat smaak heeft anders loopt deze wijn ermee weg. Dat gezegd hebbend is dit ook een ultieme wijn voor ’s avonds bij de openhaard of lekker opgerold op de bank. Een ultiem snoepje waarmee je jezelf en je partner eens prachtig kan verwennen.