Cap Maritime Pinot Noir

Artikelnummer: 120373
Beschikbaarheid: Op voorraad

Way of wine over Cap Maritime: maart 2019, de COVID-crises was nog net niet in alle hevigheid losgebarsten, was ik op een wijntrip met collega’s naar Zuid-Afrika. Tijdens deze trip zijn we speciaal naar het nog redelijk onbekende gebied gereisd wat zich Hemel en Aarde vallei mag noemen. Nadat we hier in het prachtige gebied rondgekeken hadden en vanzelfsprekend de wijngaarden van Cap Maritime bezocht hadden, zijn we naar de winery van Boekenhoutskloof in Franschhoek gereden. Hier heeft wijnmaker Marc Kent ons de wijnen laten proeven die hij maakt van de druiven uit de wijngaarden die we zojuist bezocht hadden. En “we were blown away” mag ik wel zeggen… Wat n finesse! 

Cap Maritime is een relatief nieuw project voor Boekenhoutskloof. Daar waar Boekenhoutskloof opereert vanuit Franschhoek met eerdere uitstapjes naar Stellenbosch en Swartland is Cap Maritime de nieuwste hit. Hiervoor worden druiven speciaal gehaald uit de Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Mark Kent, managing director van Boekenhoutskloof, wist me te vertellen dat hij de naam Cap Maritime al lang had geclaimd. Hij wist dat het op een dag van pas zou komen. Dat is dus nu. Want met zijn portfolio bestaande uit de merken Boekenhoutskloof, The Chocolate Block, The Wolf Trap en Porcupine Ridge wist hij dat hij nog twee belangrijke druiven miste: chardonnay en pinot noir.

En dus werd een klein stukje land vergaard. Precies naast Newton Johnson, die momenteel geldt als de Vader, de Zoon en de Heilige Geest van de Hemel-en-Aarde Valley.

Hemel-en-Aarde ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden over het algemeen wat hoger liggen. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).


Wijnomschrijving: Voor de 2018 Pinot Noir wordt 40% van de oogst met hele trossen vergist in betonnen eieren, de overige 60% wordt geperst en gedeeltelijk in barriques (50% nieuw) en voor een kleiner deel in 600 liter foeders vergist en gerijpt.

Smaakomschrijving: Alleen de neus van deze pinot noir al maakt hem geweldig. Hij heeft ook een beetje cabernet franc-achtige karakteristieken in de goeie zin van het woord. Liefhebbers weten waarover ik het heb.

Hij heeft diepgang met donker fruit. In de mond is dat bijna atypisch voor pinot noir. Zelfs een beetje tannineus. Krachtig. En tegelijkertijd mooi doordrinkbaar. Mits licht gekoeld geserveerd. Dat is een vereiste. 

Druivenras(sen): 100% Pinot Noir

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen