Artikelnummer: | 120313 |
Beschikbaarheid: | In backorder |
Way of wine over Weingut Brachmann:
Ieder jaar weer gaan er hordes toeristen op weg naar Oostenrijk voor een vakantie. Niet alleen voor wintersport of de prachtige omgeving, maar óók vanwege het heerlijke bourgondische eten en de méér dan fantastische wijnen. Het “klein maar fijn”, zoals de Oostenrijkse wijnen ook wel bekend staan, slaat misschien op het land en de productie; de wijnen zijn groots! Zoals Hubrecht Duijker schreef: “het meest opwindende wijnland van Europa…”
Wij hebben onze Juichwijn gevonden in het Traisental, een relatief jong en klein wijngebied. Traisental ligt op de zuidelijke oever van de Donau, tegenover de Wachau en het Kremstal. Wijngaarden vind je er op de hellingen langs de rivier Traisen. De droge bodems met kalk, löss, oergesteente, zand en kiezel dwingen de stokken om diep te wortelen. Mede daardoor beschikken de wijnen over een mooi mineraal karakter. Traisental staat bekend om zijn typisch kruidige grüner veltliner met finesse en ruggengraat. Andere druivenrassen die hier aangeplant worden zijn riesling, weissburgunder en roter veltliner. Onder de DAC vallen echter alléén wijnen van de grüner veltliner en riesling.
Oostenrijk, en met name Traisental, ligt in de gematigde klimaatzone tussen de 47e en 48e breedtegraad, wat vergelijkbaar is met de Bourgogne. Warme zonnige zomers, lange milde herfstdagen en koele nachten zijn typisch voor dit wijnbouwgebied. Het klimaat in deze wijnbouwregio wordt sterk beïnvloed door de Donau, die het zonlicht weerkaatst en waardoor al te grote temperatuurschommelingen minder vaak voorkomen.
Weingut Brachmann
Weingut Brachmann is een klein familiebedrijf waar de 4e generatie inmiddels het stokje heeft overgenomen. Wij waren erg gecharmeerd van Kathrin, die op 20-jarige leeftijd (!) het vertrouwen van haar vader kreeg om het familiebedrijf over te nemen en te runnen. Vader Joseph support haar nog steeds maar inmiddels heeft de 23-jarige Kathrin een geheel eigen stijl ontwikkeld. Ze wil wijnen maken die smaken naar hun oorsprong: het klimaat, de bodem en de originele druivenrassen.
Na de handmatige oogst in september worden de wijnen ontsteeld en volgt een schilcontact van enkele uren. Na een soft-pressing van de druiven, wordt de most gefermenteerd bij lage temperatuur om de aroma's te verbeteren. De wijn rijpt in roestvrijstalen tanks nog enkele maanden op z’n gistdroesem. De complexiteit van de wijn wordt versterkt door flesrijping.
"Helles Gelbgrün, Silberreflexe. Attraktives Bukett nach Golden Delicious-Apfel, ein Hauch von Grapefruitzesten und Mango. Komplex, engmaschig, frischer Säurebogen, mineralisch-salzig im Abgang, präzise und gut anhaftend, verfügt über Entwicklungspotenzial.“, Peter Moser (Falstaff)
Peter Moser heeft de wijn 93 punten gegeven; best een goede prestatie voor een 23-jarige wijnmaakster, dacht ik!
Smaakimpressie: De wijn heeft een kruidige en aromatische neus met in de smaak witte peper en een hint van chilipeper, frisse weidebloemen en rijpe Granny Smith appel. Fijne minerale tonen, sappig en vullend met een mooie finale. Brachmann Grüner Veltliner is een minerale en heerlijk sappige 'Grüner' met een precieze, ziltige en stimulerende afdronk. Dit is een voorbeeld van finesse en elegantie.
Druivenras(sen): 100% Riesling
Wijnspijs advies: