Villiera Chenin Blanc

Artikelnummer: 120157
Beschikbaarheid: In backorder

Way of Wine over deze wijn: Villiera Wines wordt beheerd door de gebroeders Grier, met Jeff Grier als hoofd wijnmaker. Het is een 180 hectare groot, duurzaam wijnhuis gelegen in Stellenbosch (vlakbij Kraaifontein). Dat Villiera duurzaam werkt, is goed te zien aan de legio zonnepanelen die gestationeerd zijn op het landgoed en op de aanwezige gebouwen. De druiven voor deze Chenin Blanc komen van een specifieke 3 hectare met oude wijnranken. Al sinds jaar en dag, maakt Villiera van deze specifieke wijnranken hun Chenin Blanc.

Wijnomschrijving: Deze Chenin Blanc wordt op een bijzondere manier gemaakt door Villiera. Na het ‘crushen’ van de druiven is ongeveer 4 uur contact met de huid toegestaan. Daarna wordt het sap gescheiden van de huid. Na een nacht bezinken wordt het heldere sap koud gefermenteerd en na deze fermentatie wordt het sap gescheiden. Vijfendertig procent van het sap wordt in eiken vaten gestopt, om op die manier te gisten. De overige 65% ondergaat fermentatie in stalen vaten. Vervolgens wordt het gecombineerd en gaat de blend “sur lie*” voor 2 maanden voorafgaand aan stabilisatie en botteling.

Smaakimpressie: In de neus heerlijk fruit (citus, ananas), een lichte kruidigheid en wat kreupelhout. In de mond een zachte aanzet en geconcentreerd maar met een prachtige frisheid en opkomende mineralen. Lange, minerale afdronk. 

Druivenras(sen): 100% Chenin Blanc

Wijn-spijs advies: Vis, schaal-en schelpdieren natuurlijk, maar ook pittig gekruide gerechten

Way of Wine Weetje: *Sur lie = is een oude methode die afkomstig is uit Frankrijk. Lie betekent droesem en de term duidt aan dat de wijn op gist heeft mogen rijpen. Na de alcoholische gisting wordt de wijn die is uitgegist niet gefilterd of overgepompt en blijft hij enkele maanden doorrijpen op de "lie", de droesem, die op de bodem van het vat of de roestvrijstalen tank ligt. In die droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen, die, bij gebrek aan zuurstof, vanzelf gaan fermenteren. Dit resulteert in een vollere en complexe smaak van de wijn die zich, zoals dat heet "met de gist gevoed heeft". Het procedé wordt bij witte wijnen maar ook bij bier toegepast.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen