Tre Monti Vigna Rocca Albana Secco BIO

Artikelnummer: 100751
Beschikbaarheid: In backorder

Soms komen sommige "levenskeuzes" op een niet-rationele manier voor, misschien met de overtuiging dat ze worden geleid door emoties en gevoelens wanneer, min of meer onbewust, iemand gehoorzaamt aan iets anders. Zo was het dus toen Thea en Sergio Navacchia in de vroege jaren zeventig op weg gingen naar dit avontuur. Sergio en Thea, op hun eigen manier, waren revolutionairen. Een revolutie die begon in de wijngaard (een van de eersten die met grote plant dichtheid per hectare en die experimenteert met niet-traditionele wijnstokken) om verder te gaan in de kelders. Vittorio en David, hun zonen, zette het levenswerk voort na het overlijden van hun moeder in 1989. Er ontstonden belangrijke samenwerkingen met de beste Italiaanse oenologen: een jonge Francesco Spagnolli in de vroege jaren tachtig, daarna Vittorio Fiore tot Donato Lanati, wiens leringen fundamenteel waren voor Vittorio's groei als manager van het agronomisch en oenologisch management van het bedrijf. Het was daarom natuurlijk en fysiologisch dat het bedrijf naar voren kwam in de eerste regionale en vervolgens nationale productiescenario's.

Orange wijnen zijn gemaakt van witte druiven. Hoe kan dat en hoe worden ze gemaakt? Witte wijn wordt gemaakt door het sap van druiven te persen; de schillen, steeltjes en pitten worden verwijderd. Bij orange wijn worden de schillen e.d. niet verwijderd, maar blijven deze er tijdens het maceratie- en fermentatieproces in zitten. Hierdoor krijgt de wijn niet alleen kleur, maar ook meer smaak en textuur.

De smaak van orange wijnen is meer uiteenlopend dan die van witte wijn; er ontstaat een extra dimensie die vooral in de wijn te herkennen is door tonen van gekonfijt fruit, ziltige zuren, een vol en rond mondgevoel met in de afdronk mooie bitters. De combinatie van deze smaken zorgt ervoor dat orange wijnen goed passen bij gerechten met veel invloed van umami.

Smaakomschrijving: "Tre Monti Albana Secco Vigna Rocca: Wat een bijzonder glas wijn, van een pionier op het gebied van deze bijna verdwenen druif: de Albana de Romagna. Mooie, volle kleur; in de geur rijp fruit (abrikozen, sinaasappelschil, honing). In de mond opvallend rijk, fris en droog met een fijne, lange afdronk" aldus Bram Klinge (sommelier Prikkelz in Eersel), nadat hij de de wijn proefde.  De briljant volle oranje kleur komt door inweking van de schil van de witte druif. 

Druivenras(sen): Albana druif uit Romagna

Wijnspijs advies: Umami laat zich erg goed met deze wijn combineren. Voorbeelden van umami-smaken zijn ingrediënten met aardse smaken zoals bospaddenstoel en truffel, maar ook tomaat, verse zalm en tonijn bevatten deze specifieke smaak. "Daardoor past orange wijn prima bij gerechten die moeilijk te combineren zijn met wijn. Hierbij valt te denken aan gerechten met veel kruiden, specerijen, knoflook, gember en elkaar concurrerende smaken. Chefs in de gastronomie werken graag met een veelheid aan smaken en daar past orange wijn dus prima bij. Daarom zien we orange wijnen op steeds meer wijnkaarten verschijnen. Het is zeker geen trend die kort aan komt waaien. Het is een echte verrijking van het smaakpallet én de wijnkaart. En Vegans gaan hier ook goed op!" aldus Taks Yuen van het Aziatische restaurant Mei Wah in Eindhoven.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen