Talamonti Aternum Trebbiano

Artikelnummer: 100535
Beschikbaarheid: In backorder

Talamonti Aternum IGT Trebbiano In Abruzzo worden op de wat lagere flanken van de vele hellingen, hoger wordt te koud, veel druiven verbouwd. Inmiddels wordt daar ook een goede kwaliteit wijn van gemaakt, waaronder enkele DOC's. De bekendste en meest voorkomende is de Montepulciano d'Abruzzo. Wat weinigen weten is dat Abruzzo, na Veneto, de grootste producent is van wijn. De witte Trebbiano d'Abruzzo is een droge, frisse met soepele afdronk die het altijd lekker doet (mits goed gekoeld!) bij een visje op het terras. De betere witte wijnen uit de streek vallen onder de DOC Trebbiano d’Abruzzo. De wijnmakers gebruiken hiervoor twee Trebbianorassen: de Trebbiano d’Abruzzo en de Trebbiano Toscano. Het is een strogele wijn met een opvallende geur en een evenwichtige, fluwelige, droge smaak. De streek Abruzzo ligt in het oosten van Italië, ter hoogte van Rome. Hier ligt het hoogste deel van de Apennijnen, met bergtoppen van bijna 3000 meter. Deze landstreek heeft zijn eigen gewoontes en dialecten. Met ongeveer 34.000 hectare is het wijngaard­areaal van Abruzzo niet zo groot. Toch maken producenten een grote hoeveelheid wijn: wat volume betreft behoort Abruzzo tot de top van Italië. Dat komt doordat hier al lange tijd veel massawijnen worden geproduceerd: supermarktwijnen en bulkwijnen die gebruikt worden voor andere doeleinden zoals distillatie en productie van vermouth. Dat is echter aan het veranderen, omdat belangrijke Italiaanse producenten in deze wijnstreek investeren. In het gebied waait soms een koude, harde wind uit het noordoosten (de ‘bora’) of een hete wind uit het zuidoosten (de ‘scirocco’). Door deze extreme weersinvloeden zijn de resultaten van jaar tot jaar zeer uiteenlopend. Talamonti behoort tot de top hier en is dan ook al vele malen onderscheiden voor hun wijnen. Typerend voor de stijl zijn de volle ronde wijnen in tegenstelling tot eerder vernoemde. Cantine Talamonti werd in 2001 opgericht door een groep van ondernemers, uit liefde voor de wijn en hun geliefde streek Abruzzo. Ze hanteren de meest moderne vinificatiemethoden om wijnen te maken zonder afbreuk te doen aan de traditie. De wijn wordt verbouwd rondom het Italiaanse stadje Loreto Aprutino, waar de beste wijnen vandaan komen. De ongelofelijke verscheidenheid van het klimaat en de ligging van de wijngaarden laat de productie toe van veelzijdige druiven zoals Trebbiano d’Abruzzo, Montepulciano en sinds 2009 ook Pecorino. Bij Talamonti slagen ze er wonderwel in om met deze traditionele druiven moderne wijnen te produceren die zowel door wijnliefhebbers als door wijnkenners gesmaakt worden. Geen wonder dat ze door de internationale wijnpers als één van de toonaangevende domeinen van Abruzzo worden beschouwd. De druiven werden voorzichtig geperst en ondergingen een koude maceratie om kleur en smaak te accentueren. Nadien gebeurde de zachte persing en overheveling van de most. Alcoholische gisting vond plaats gedurende 10 dagen, met zorgvuldig geselecteerde gistcellen. 

Smaakimpressie: Lichtgeel. In de neus fruitig (citrus, appel) en kruidig (dragon, salie). In de mond een prachtige concentratie, rond maar met levendige, rijpe zuren en zoutige mineralen. Zeer lange afdronk. 

Druivenras(sen): Trebbiano 

Wijnspijs suggesties: deze wijn gaat perfect met een beetje zilte en bij harde kaas... gerechten als gegratineerde oesters.

Opmerkingen/rewards: Onlangs is deze wijn beoordeeld met 89 punten door Robert Parker. Klik hier voor zijn oordeel.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen