Artikelnummer: | 120280 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Way of Wine over Stokhem:
Verscholen achter een haag, op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, ligt een wijngaard van 1,5 hectare, aangeplant met uitsluitend Pinot Noir stokken. De ondergrond van mergel met een bovenlaag van löss met hier en daar kiezel en vuursteen leent zich uitstekend voor deze typisch Bourgondische druivensoort. De stokken zijn aangeplant in 2004 en 2007 en zijn nu volwassen genoeg om prachtige wijnen voort te brengen.
De wijngaard ligt aan een rustige weg, halverwege een heuvel vlak bij het buurtschap Stokhem en heeft een prachtig uitzicht op Stokhem en het ernaast gelegen dorp Wijlre.
De wijnmakerij is gevestigd in kasteel Wijnandsrade. Daar wordt witte wijn (Blanc de Noir), rosé en rode wijn van de druiven gemaakt.
Wijnomschrijving: Nadat alle trossen zijn ontsteeld worden ze, samen met de schillen die afkomstig zijn van de rosé, in gisting gebracht. Dit gebeurt voor extra extractie. De fermentatie duurt 6 weken waarbij ook schilwerking plaatsvindt. Hierna volgt de persing en malolactische fermentatie. Daarna rijpt de wijn 9 maanden op Bourgogne vaten, waarvan 2/3 op Frans eiken en 1/3 op Amerikaans eiken.
Smaakimpressie:
Mooie rode kleur, verfijnde Pinot Noir met kenmerkende kersen en bessen aroma’s. Een fijne tannine structuur door het het gebruik van de rosé schillen en goed geïntegreerd dienend houtgebruik
Druivenras(sen): Pinot Noir
Overig:
Op een mooie zonnige dag zo eind september, staat team Way of Wine in alle vroegte boven op de berg en kijken we uit over de wijngaard. Vandaag gaan we oogsten! Eindelijk is het zo ver. Jeroen van der Eng ( wijnmaker) en Helma Michiels en hun twee twee Dochters Helpen mee in dit kleine Familie bedrijf. Met een scala aan familie en vrienden gaan we van start met plukken. Alles gaat met hand, knippen druiven selecteren en alleen het beste van beste mag mee.
Na een dag hard werken in de wijngaard mogen we mee naar de Winery . Alweer een prachtige plek in het zuiden van Limburg. Hier beginnen we met het onstelen van onze handgeplukte druiven en worden de druiven geperst. De eerste stap naar de wijn van dit jaar is gezet. En daar hebben we mooi aan meegeholpen!