Spice Route Chakalaka

Artikelnummer: 102113
Beschikbaarheid: In backorder

Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!

Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.

Eben Sadie is in 2002 zijn eigen wijnen gaan maken en de huidige wijnmaker van Spice Route, Charl du Plessis, heeft hem opgevolgd. Zijn wijnen zijn zeker ‘anders’ te noemen; bijvoorbeeld de sappige Pinotage waarin geen rubber te proeven is en een zeer speelse en serieuze blend genaamd Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) waarin maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn!

Wijnomschrijving: Deze signatuur-wijn van Syrah, Carignan, Mourvèdre, Grenache, Petite Sirah en Tannat is vernoemd naar Zuid-Afrika’s traditionele kruidenmix. De rassen werden geselecteerd en vermengd om de unieke terroir van de regio uit te drukken. De druiven zijn met de hand geoogst, afgeroomd en licht gebroken, waarna deze werden gefermenteerd. Handmatige punch downs werden tijdens de fermentatie uitgevoerd. Elke druivensoort voor het mengsel werd 12 maanden lang in gekruide Franse en Amerikaanse eiken vaten gerijpt voordat het mengsel werd samengevoegd. De laatste stap zorgde voor verdere rijping van de wijn in dezelfde oude eiken vaten.

Smaakomschrijving: Elke druivensoort draagt ​​op een andere manier bij aan de wijn. Deze mix maakt een wijn met een ondoorgrondelijk karakter. Aroma’s van kruidnagel en witte peper, gevolgd door pruimen met hints van elegante kruiden. In de mond eenzeer rijke structuur, rijpe tannines en een heel licht restzoetje.

Druivenras(sen): Syrah, Mourvèdre, Carignan, Tannat, Grenache, Petit Syrah 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen