Reyneke Reserve White Bio Dynamic

Artikelnummer: 100037
Beschikbaarheid: In backorder

Wijnomschrijving: Wat begon als een project dat door de Zuid-Afrikaanse traditionele wijnwereld zeer meewarig werd bekeken, is vandaag een van de absolute topdomeinen uit de Kaapprovincie. Johan Reyneke, drijvende kracht, eigenaar en biodynamisch believer van het eerste uur, heeft in topwijnmaker Rudiger Gretschel de perfecte bondgenoot gevonden. Zonder te veel de nadruk op de gebruikte landbouwtechnieken te willen leggen, is hun beider bekommernis fantastische wijnen maken. Met een verbluffend resultaat. 

De laatste keer dat ik een bezoek bracht aan Johan liet hij me iets opmerkelijks zien. In de wijngaaard waar de sauvignon staat aangeplant heeft hij in diezelfde wijngaard stokken geselecteerd die in aanmerking komen voor de reserve white. Die worden op een ander tijdstip geoogst dan de druiven voor de andere sauvignon. 

De hand geplukte druiven worden op de winery nogmaals geselecteerd zodat alleen het beste fruit in aanmerking voor deze wijn komt, waarna de gehele tros wordt geperst. Na spontane fermentatie op 300ltr Franse eiken vaten rijpt de wijn verder 12 maanden in nieuwe Frans eiken vaten. Om vervolgens nog eens 4 maanden in Stainless steel tanks te ouderen voordat de wijn gebotteld wordt.

Volgens Queen of wine Jancis Robinson behoort deze wijn behoort tot de beste houtgerijpte sauvignons ter wereld (link). We zijn het graag met haar eens – al heeft zij er natuurlijk meer geproefd dan ik...

Smaakomschrijving: complexe geur met grapefruit, amandelen, verse walnoten en graniet. Eenmaal een slok genomen proef je frisheid, romigheid en complexheid. Net de drie smaken waar ik enorm van hou in een wijn. Uitermate complex en erg mooi in balans.

Druivenras(sen): 100% Sauvignon Blanc

Overige info: Wine Spectator, South African Report, 2018 - 91 punten (2015)
Wine Advocate/Robert Parker, april 2017 - 93 punten (2015)
0 sterren op basis van 0 beoordelingen