Paul Cluver Village Pinot Noir

Artikelnummer: 100803
Beschikbaarheid: In backorder

Paul Cluver bevindt zich in Elgin, één van de koelste streken van Zuid-Afrika, ongeveer een uurtje rijden ten zuidoosten van Kaapstad. Paul Cluver is de pionier van Elgin waar de wijnen de afgelopen 15 jaar een enorme vlucht hebben genomen. De wortels van het bedrijf liggen in de appelteelt totdat in 1986 de eerste wijngaard werd aangeplant om de eerste wijn gemaakt van Riesling in 1990 op de markt te brengen en vanaf 1997 onder eigen label te produceren. De wijnen van het estate worden inmiddels helemaal in eigen beheer gemaakt, om ze een eigen karakter te geven. Verantwoordelijk is Andries Burger, sinds 2002 de wijnmaker van Paul Clüver. Dr. Paul Clüver (vierde generatie Clüver) is eigenlijk neurochirurg maar sinds 1997 voornamelijk bezig als managing director van zijn wijnlandgoed.

Cluver produceert tegenwoordig 100.000 – 120.000 flessen wijn per jaar. Hoewel er veel verschillende prijzen en onderscheidingen voor de wijnen zijn worden er nooit award-stickers op de wijnflessen geplakt. “Aan het einde van de dag draait het om de kwaliteit van de wijn. Ik heb liever dat mensen genieten van een goede wijn dan dat ze praten over de gewonnen award en vervolgens de fles niet leegdrinken". Op het landgoed bevindt zich ook het dorpje De Rust. Hier wonen de werknemers. Het plaatsje beschikt over een gemeentehuis, een school en een kerk, waar vele Cluvers in het huwelijk traden. De school is opgericht door de moeder van Paul Cluver. Tijdens de apartheid heeft zij zich sterk gemaakt voor het voortbestaan van de school, waar de kinderen van de werknemers onderwezen warden. Tegenwoordig telt de school 800 leerlingen, inclusief kinderen uit de omgeving. Ook maakt De Rust een belangrijk onderdeel uit van het Thandi project, dat zich op maatschappelijke vooruitgang.

Wijnomschrijving: De leeftijd van de stokken is 5 tot 24 jaar en liggen op 280 tot 400 meter hoogte. Na de oogst worden de druiven geselecteerd op gezonde druiven met behulp van de sorteertafel. Gevolgd door een korte inweking van de druiven op 12°C tot 14°C. De fermentatie laat men natuurlijk starten waarna geselecteerde gistcellen uit Bourgonge worden gebruikt. De wijn rijpt daarna gedeeltelijk voor drie maanden op Frans eiken om de wijn complexer en zachter te maken.

Smaakomschrijving: Deze heldere, licht rode wijn heeft een verfijnde, medium expressieve neus met daarin de geur van zoete kers, bessen en geroosterde kruiden. De aanzet is elegant en zacht, met fijne zuren. In de smaak fijne tannines en sappig fruit, rijpe pruimen en een heerlijke, lange afdronk waarin het fruit de boventoon voert. Heerlijke Pinot Noir die wel wat weg heeft van de Duitse stijl.

Druivenras(sen): Pinot Noir

Wijnspijs-advies: Serveer deze wijn bij lamsvlees met rozemarijn, maar ook visgerechten met een Aziatisch tintje of licht gevogelte in een niet te zware saus.

 
0 sterren op basis van 0 beoordelingen