Artikelnummer: | 120609 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Way of Wine over Nius:
Zelf een wijn samenstellen stond hoog op het wensenlijstje van Rudolf Nipius van NIUS: ‘Met Pilar Garcia heb ik al eerder in opdracht wijnen gemaakt, maar nooit eerder hadden we zoveel vrijheid om op onze eigen smaak af te gaan.’ Het proefproces in het laboratorium heeft maanden in beslag genomen. De twee wijnmakers bleven glazen buisjes overgieten tot de perfecte mix – blend – werd bereikt. Rudolf: ‘We hebben elkaar vaak bijgestuurd. Dat is de touch die een goede wijn nodig kan hebben.’
Wijngaard en regio
De druiven zijn afkomstig van gemiddeld 30 jaar oude wijngaarden gelegen bij Nava del Rey op 700 meter hoogte. De bodem bestaat uit zand en stenen, afgezet door de Duero rivier aan de oppervlakte. De ondergrond bestaat uit kalk en klei die het nodige vocht vasthoudt waarmee de plant zich voedt tijdens de droge zomermaanden. Gelimiteerde groei zorgt ervoor dat de produktie niet boven de 45hl/ha uitkomt.
Vinificatie
De trossen worden ’s nachts geplukt en direct gekoeld naar de bodega vervoerd. Vervolgens weken de schillen met het sap op tank voor de overdracht van smaak en aromastoffen gedurende 12 uur onder gecontroleerde temperatuur van 7-8˚C. De most wordt geperst, waarna de gecontroleerde vergisting in rvs tanks volgt gedurende 18 dagen. Om de wijn van wijnsteenzuur te ontdoen, wordt de wijn gekoeld tot -2˚C gedurende 10 dagen, waardoor het zuur in kristallen neerslaat. Voor de afvulling op fles wordt de wijn licht gefiltreerd.
Geur
In de neus aroma´s van citrus fruit, grapefruit, limoen, anijs, bloemig, groen gras en mineraal.
Smaak
Een heerlijke witte wijn vol fruit, verse kruiden, exotisch, venkel, mint, persistente afdronk met licht bitter en lime.