Napa Cellars Zinfandel

Artikelnummer: 100534
Beschikbaarheid: In backorder

Napa Cellars - Zinfandel   Napa Cellars belichaamt de klassieke Napa Valley stijl. Rijp en rijk maar goed gebalanceerd. Het bedrijf bezit wijngaarden in diverse delen van Napa Valley. Ze hebben hiermee de luxe om druiven uit vele van de hoogst aangeschreven AVA's (binnen de grenzen van Napa valley vallen 16 regio's) te oogsten. Het wijnhuis zelf is gelegen in het Oak Knoll District. In de jaren 70 opgericht door Charlie Woods met een omvang van iets meer dan twee hectare. In de daarop volgende jaren werden er beetje bij beetje wijngaarden bijgekocht om vervolgens in 2007 overgenomen te worden door Trinchero Family Estates. De Trichero's begonnen in 1947 op kleine schaal wijn te maken in Napa en zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de succesvolste wijnfamilies in Californië. De keuze voor Napa Cellars werd gemaakt op basis van de brede range aan wijnen die voor een acceptabele prijs verkocht worden. Een fles van 100 euro+ is in de regel geen uitzondering voor Napa Valley wijn. Met de overname kwam de jonge wijnmaker Joe Shirley mee. Hij voerde kleine wijzigingen in o.a. het houtgebruik door met positieve resultaten. Daarnaast bewaakt Joe het familiare karakter van Nappa Cellars. Een goed adres voor betaalbare premium Napa. 

Napa Valley Napa Valley ligt op een uurtje rijden, ten noordoosten van San Francisco en strekt zich uit van zuid naar noord. In het westen wordt de vallei afgebakend door de Mayacamas Mountains en in het oosten door de Vaca Mountains. In het zuiden grenst een klein stukje aan de Baai van San Pablo, die uitmondt in de Stille Oceaan. Er staan ongeveer 17.500 hectare aan wijngaarden gepland (om een idee te geven, Bordeaux heeft 120.000 hectare). In Napa Valley zijn verschillende klimaatzones en microklimaten. Zo is het noorden lekker warm, maar het zuiden een stuk koeler. Doordat er in Napa Valley verschillende klimaatzones, microklimaten en bodemsoorten voorkomen, is er altijd wel plek voor een druivenras om goed te gedijen. De Cabernet Sauvignon tiert er welig, maar ook de Zinfandel, de Cabernet Franc en de Merlot doen het goed hier. In het koelere zuiden (door de invloed van de oceaan) gedijen druivenrassen als Pinot Noir en Chardonnay goed, maar kunnen ook de Syrah en Merlot uitzonderlijke resultaten geven. De Zinfandel vestigde zijn naam halverwege de 19de eeuw in Californië waar hij werd geroemd om zijn productiviteit en toepasbaarheid in het warme klimaat. Daarnaast was er geen link met welke Franse druif dan ook. Hierdoor bleef de herkomst in nevelen gehuld wat de druif extra interessant maakte. Uit oude documenten blijkt dat de druif waarschijnlijk rond 1830 samen met andere stekjes vanuit het Oostenrijkse Keizerrijk naar de Amerikaanse westkust is geïmporteerd. Vanuit hier heeft de druivenstok zijn weg naar Californië gevonden waar hij door goudzoekers is aangeplant. In de jaren '60 heeft men via DNA technieken ontdekt dat de Zinfandel dezelfde druif is als de Primitivo.

Wijnomschrijving: De druiven (86% Zinfandel, 14% Petit Syrah) van verschillende percelen worden apart gefermenteerd in RVS cuves. Daarna rijpen de wijnen voor 14 maanden op Amerikaans- (78%) en Frans (22%) deels nieuw (11%) eiken fusten. Na assemblage rijpt de wijn nog eens 13 maanden op eikenhouten vaten.

Smaakimpressie:  Aroma's van bramen, gedroogde kersen, pruimen, mokka en zwarte thee. De smaak is zwoel met een zoetzuur van kers, zachte specerijen en mooie kruidigheid van de houtrijping. Door de relatief lage zuurgraad is de wijn lekker rond. 

Druivenras(sen):  Zinfandel & Petit Syrah 

Wijn - spijs: De wijnmaker zelf geeft aan om deze wijn in te zetten bij langzaam geroosterd rund (Picanha) maar ook de Indonesische keuken met krachtige en gekruide rundvlees gerechten doen het goed met deze wijn.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen