Kreydenweiss Kritt Gewurztraminer

Artikelnummer: 100674
Beschikbaarheid: In backorder

over de wijn: Marc Kreydenweiss is een pionier in de biodynamie, zijn zoon Antoine heeft het wijnmaken in de Elzas ondertussen overgenomen. Zeer diverse terroirs, oxidatieve stijl wijnen.
Marc Kreydenweiss is al in de jaren 80 begonnen met biologische en biodynamische wijnbouw bij Andlau, in het noorden van de Elzas. Toen al werd het vizier op de allerhoogste kwaliteit gericht in harmonie met de natuur. Nu vinden veel wijnbouwers dat normaal, toen werd hij echter voor gek verklaard. Inmiddels heeft zoon Antoine het wijnmaken in de Elzas overgenomen.
Zijn wijnen hebben een duidelijke terroirtoets en zijn in een oxidatieve stijl gemaakt. Dat ze veel verschillende cuvées maken, is logisch gezien de enorme diversiteit in terroirs in Andlau: op de ene heuvel is er zwarte leisteen, vlak erachter graniet en honderd meter ernaast weer rode zandsteen! Omdat het huis wat noordelijker ligt dan de meeste uit de Elzas, is het hier iets gemakkelijker droge wijnen te maken die geen te fors alcoholgehalte hebben. Marc maakt overigens nog steeds wijn, maar dan in de Rhône.


Smaak impressie: Goudgeel. In de neus minder expressief en duidelijk gewurztraminer dan meestal, maar wat verfijnder. Toch wel duidelijk het rijpe fruit, de kruiden en een lichte zwoelheid. In de mond rond en zeer zacht, vrij droog met voldoende frisheid en een elegante bloemigheid in de afdronk.


Druif: Gewurztraminer


Way of wine weetje: Marc Kreydenweiss verwierf wereldwijd bekendheid met zijn indrukwekkende Elzas-wijnen. In 1989 ging Kreydenweiss als één van de eerste producenten in Frankrijk zijn wijnen volgens de biologisch-dynamische richtlijnen maken. Hij was ervan overtuigd dat je door deze manier van werken niet alleen gezondere druiven krijgt, maar dat de invloeden van de bodem (het terroir) ook beter in deze wijn terug te vinden zijn. Hij maakt deel uit van een kleine groep topproducenten die als pioniers op het gebied van de biologisch-dynamische wijnbouw beschouwd dient te worden. Andere voortrekkers waren o.a. Didier Dagueneau, Nicolas Joly, Lalou Bize-Leroy, Olivier Humbrecht en Anne Claude Leflaive.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen