Artikelnummer: | 120204 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Way of Wine over Gastro Gin
Dit destillaat komt uit de ketels van destilleerderij Onder de Boompjes in Schiedam, maar het recept heeft Jonnie Boer (Libreije) samen met de ginstokers samengesteld.
Gin wordt gemaakt van gefermenteerd graan en is op zich vrij droog. Vandaar ook de collectieve verslaving van gindrinkers aan tonic, omdat de ordinaire gin er veel drinkbaarder van wordt. Maar als je er buiten de gebruikelijk jeneverbessen ook wat andere ingrediënten aan toevoegt en wat gaat spelen met de verhoudingen, dan kun je er een heel subtiele, gelaagde drank van maken, die je ook prima puur kunt drinken. Ook in dat geval is deze Gastrogin beslist geen straf!
Geurimpressie: Een sensatie. Het eerste wat opvalt zijn de jeneverbessen, dat is niet vreemd natuurlijk. Maar als je even blijft ruiken - en door blijven ruiken is de moeite - valt er zó veel te ontdekken. We vinden limoen in de geur. En in iets mindere mate wat sinaasappelschil, met onder alle tonen door heel duidelijk wat lichte anijs. De geur als geheel is kruidig, fris en vooral heel verfijnd.
Smaakimpressie: De smaak is al net zo fris en kruidig als de geur. We proeven gekneusde munt, versgeplukte laurier, anijs, en vooral venkel. Opvallend is ook een peperige ondertoon die vooral aan Sichuan peper doet denken. Het is die peper ook die er voor zorgt dat deze gin, waarvan iedere slok fluweelzacht begint, eindigt in een wat scherpe afdronk. Iets te scherp naar onze zin. Dat is geen euvel dat een slok tonic niet kan verhelpen natuurlijk. Of doe er wat ijs bij, dat helpt ook.
Wijn-Spijs advies: Gastro Gin is gemaakt met klassieke gin ingrediënten die zijn verrijkt met venkel, een citrusmix en een mix van vijf pepers. Daardoor krijgt de gin een goede pittigheid en verfrissende citrustonen. Doordat hij prachtig in balans is maakt het hem enorm veelzijdig en vooral uitermate geschikt om mee te experimenteren in gerechten. Wij hebben er bijvoorbeeld "dronken mosselen" mee gemaakt en de gin voegde een mooie complexiteit aan het gerecht toe. Maar door het veelzijdige karakter van deze gastrogin moet je vooral je eigen creativiteit de vrije loop geven. Het is een heerlijk zachte gin dus probeer hem eens puur en kijk wat je opvalt.
Als je in je achterhoofd houdt dat hij is opgebouwd uit: jeneverbes, zoethout, engelwortel, karwij en kardemom. Daar zijn naast de vijf pepers, venkelbloem en -zaad, Amalfi citroen, grapefruit, sinaasappelschil en verveine aan toegevoegd. Genoeg tonen en smaken waar je iets mee kunt, wees creatief en kleur een beetje buiten de lijntjes.