Gaba do Xil , Godello, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100072
Beschikbaarheid: In backorder

Wijnomschrijving Sommige mensen beschouwen de Godello als dé Spaanse witte druif van de toekomst. De Godello geldt als de grote troef van Valdeorras. Het heeft de potentie om mooie witte bewaarwijnen te geven. De Gaba do Xil Godello is in een stijl gemaakt om binnen enkele jaren te drinken. De wijngaarden liggen op 550 meter hoogte op het zuiden, westen en noordwesten en ontsnappen zo aan de zinderende hitte in het dal. De wijnen worden met de hand geplukt en vergist op roestvrijstaal.

Smaakimpressie Zachte geur met witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. In de mond rondeur, vol en zelfs wat romig maar mooi droog met rijp fruit, amandelen en mineralen.

Wijnspijs Deze breed inzetbare witte wijn heeft een prachtige mineraliteit. Voor Way of Wine is deze wijn de ideale wijn om mee te werken in wijnarrangementen. Telmo Rodriguez is een onze meest favoriete wijnmaker van Spanje. Vertel de wijnliefhebbers onder uw gasten het verhaal van deze bijzondere wijnmaker (zie hieronder) Deze topwijn smaakt bijvoorbeeld perfect bij zeevruchten.

Druivenras 100% Godello

 
Way of Wine is fan van Wijnmaker Telmo Rodriguez
Telmo wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
 
kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden

0 sterren op basis van 0 beoordelingen