Artikelnummer: | 120382 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
De wijnen van Fontodi zijn uitzonderlijk en kunnen beschouwd worden als de beste die er in de Chianti-streek gemaakt worden. Sinds de overname door het familiebedrijf Manetti in 1968 is het domein volledig vernieuwd. De Manetti familie heeft al eeuwen een sterke band met dit terroir en een grote passie voor kwaliteit. Giovanni en Marco Manetti waren piepjong toen ze begonnen met het planten van de wijngaarden.
Inmiddels is Fontodi een volledig gecertificeerd biologisch/biodynamisch landgoed dat zich uitstrekt over 130 hectare, waarvan ongeveer 70 hectare is beplant met (verschillende) druiven. Er wordt al geruime tijd geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Het respect voor het milieu zorgt voor betere en zuiverdere wijnen, die een getrouwere uitdrukking zijn van de druif en het terroir. Het domein is al jaren succesvol in het verbouwen van optimaal gezonde druiven en maakt daarbij gebruik van hun diepgaande kennis van vooral de sangiovese druif. Naast dit druivenras worden pinot noir, syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc verbouwd voor andere wijnen, eveneens van een hoog kaliber. Het proces van vinificatie en rijping op eiken vaten vindt plaats in de moderne kelder. Deze is gebouwd op verschillende niveau's om te kunnen profiteren van de zwaartekracht, om zo de elegantie en de finesse van de wijnen te kunnen waarborgen.
Iedereen heeft waarschijnlijk van Chianti gehoord, het meest gefotografeerde landschap ter wereld in het hart van de Toscane, in de driehoek Florence, Siena en Arezzo. Een streek vol kunst, cultuur, heerlijk eten en vooral ook wijn. Er is één druif die in de Chianti heerst, en dat is de Sangiovese, de rode superster in Italië. Hiervan wordt de beste wijn van gemaakt in de Chianti Classico streek. En binnen deze streek heb je nog de overtreffende trap qua kwaliteit rond het dorpje Panzano. Vergelijkbaar met een Grand Cru gebied in de Bourgogne. Giovanni Manetti van wijngoed Fontodi bezit hier de allerbeste wijngaarden in de Conca d’Oro vallei. In een soort natuurlijk amfitheater op 450 meter hoogte rijpen de druiven hier optimaal dankzij het uitstekende microklimaat, dat zorgt voor veel warmte en voldoende verschil in dag en nacht temperatuur. De grazende Chianina koeien tussen de wijngaarden zorgen ongetwijfeld voor een mals stukje vlees bij de lokale slager.
Wijnomschrijving: De Fontodi ‘Flaccianello della Pieve’ is uit 100% Sangiovese gevinificeerd, deze druiven komen uit de oudste percelen van het wijngoed en hebben een strenge selectie ondergaan. Er staan 6.000 druivenstokken per hectare die volgens de Guyot-snoeimethode worden verzorgd. De wijn werd in edelstaal vergist, waarbij het proces zonder toevoeging van vreemde gistsoorten natuurlijk verliep. De malolactische gisting vond in barriques plaats. Voor de opvoeding, die 18 maanden in beslag nam, koos men voor nieuwe barriques gemaakt van Allier- en Troncais-eikenhout..
Smaakimpressie: Een frisse en doordringende wijn. De aroma's van verschillende donkere vruchten nemen toe naarmate de wijn langer lucht heeft gekregen. Een geweldige lengte, warm en zuiver met een mooie balans. Mooi potentieel. De Flaccianello heeft een robijnrode kleur met intense fruitige aroma's van pruimen en kersen, viooltjes en vanille. Volle en sappige smaak dankzij de zachte tannines. De afdronk is complex met impressies van cacao, tabak en fruit.
Druivenras(sen): 100% Sangiovese
Way of Wine weetje: Beroemde wijnrecensenten als Robert Parker en Antonio Galloni struikelen over superlatieven om deze Flaccianello della Pieve te beschrijven. En gelijk hebben ze, want het is een indrukwekkende wijn die moeiteloos aan alle criteria van balans, lengte, intensiteit en complexiteit voldoet. Verleidelijk rijk aan vele smaken, fluweelzacht op de tong maar nergens te zwaar. Iedere slok doet naar meer verlangen en dat is precies wat Manetti en zijn team voor ogen had met deze meesterlijke creatie. Er worden jaarlijks niet veel flessen van gemaakt en de vraag is groot, dus grijp uw kans om deze iconische wijn uit Chianti in huis te halen. Hij kan makkelijk nog tientallen jaren rijpen, mocht u zich kunnen inhouden en het juiste moment van openen willen uitstellen.