Ferrādor

Artikelnummer: 120360
Beschikbaarheid: In backorder

Way of wine over FerrādorFerrādor is net zoals de succesvolle Malasenda -wijnen, een van de geselecteerde wijnen van het project ‘Nueva Uvas’, dat opgezet is door Mateo Seoane en onze vriend Agustín Pazos. Zij werken hier samen met de topwijnfamilie Méndez die deze magnifieke witte wijn maakt. De DO Ribeiro is misschien niet de meest bekende appellatie, maar wel het meest klassieke wijngebied van Galicia. Pas op: verwar deze regio niet met Ribeira del Duero!

DO  Ribeiro

In 2016 schreef Robert Parker in het vakblad The Wine Advocate: “Ribeiro is possibly the Appellation with the highest potential in the whole of Galicia”.

Ribeiro (niet te verwarren met Ribera del Duero!) ligt op zo’n 45 kilometer van de Atlantische Oceaan. Het ligt ten noordoosten van Condado do Tea, een van de subzones van Rías Baixas, en ten westen van de stad Ourense. Het gebied wordt in het zuiden doorsneden door de rivier Miño, die de grens vormt met Portugal. 

Historisch gezien heeft deze Galicische regio heel wat betekend: vanaf de middeleeuwen werden er van ingedroogde druiven uitstekende zoete witte wijnen (vinos tostados) gemaakt. Deze wijnen werden gedronken door pelgrims op hun tocht naar Santiago. 

Nadat de wijnen van de grote buurjongen Rías Baixas steeds populairdere werden, ‘lift’ Ribeiro op dit succes mee en komen de wijnen steeds meer in de belangstelling te staan. Sinds 2000 zien we een heuse revival van de autochtone witte wijnen van dit gebied. Vooral treixadura speelt daarin een hoofdrol. Het is een aromatische druif met mooie mineraliteit en kruidigheid. Vaak wordt deze aangevuld met andere typische druiven zoals de loreiro, torrontés en albariño. Treixadura groeit op granietbodems, zodat een goede concentratie garant staat voor een zeker bewaarpotentieel. Op dit moment staat er ongeveer 3000 ha aangeplant, wat Ribeiro tot de grootste wijnregio van Galicia maakt.

Klimaat

De wijngaarden bevinden zich tussen de 75 en 400m boven de zeespiegel. Tegen de steile vallei hellingen wordt vaak gebruik gemaakt van terrassen. De bodem bevat een goede structuur met graniet, steen en steengruis.

Het klimaat kent invloeden van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse zee; vochtig maar ook heet, met een gemiddelde temperatuur van 14,5 graden. De druiven hebben geen probleem om te rijpen en al hun aroma’s en zuren te bewaren. Er valt veel regen gedurende het hele jaar, met uitzondering van de drie maanden in de zomer, wanneer het er warm en droog is.


Wijnomschrijving: Na de handmatige oogst van de druiven en een strenge selectie aan de selectietafel worden de druiven zachtjes geperst. De most gist bij lage temperaturen tussen 15 en 18ºC om de primaire aroma's te versterken en rijpt vervolgens gedurende 2 maanden in roestvrijstalen tanks op zijn droesem.
 
Smaakomschrijving: Het resultaat mag er zijn: de wijn heeft een schitterende groenachtig-gele kleur, zuiver met gouden reflecties. In de geur is de wijn medium intens, met anijsachtige tonen van venkel, wit fruit (appel, peer) en steenfruit (pruim, abrikoos). In de mond is de wijn vol, fris en evenwichtig met een lichte ziltigheid en een heerlijk klein bittertje in de afdronk. Kortom: een heerlijk glas wijn dat je op ieder moment van de dag kunt drinken! 

Druivenras(sen): 70% Treixadura, 30% Torrontés

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen