Artikelnummer: | 102032 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
In het noordwesten van Italië ligt Piemonte, misschien wel de meest beroemde wijnregio van het land. Vermaarde wijnen van de tanninerijke nebbiolodruif, zoals barolo en barbaresco, zijn de specialiteit in de Langhe. Dit zijn bij uitstek eetwijnen die de nodige flesrijping nodig hebben om de tannines te temperen. Naast nebbiolo is barbera een kwantitatief en kwalitatief belangrijke druif, die zich kenmerkt door frisse zuren en zachte tannines. Dolcetto, de 'kleine zoete', geeft een frisse, elegante wijnen met veel kleur. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. De deelregio Roero is bekend vanwege zijn witte wijnen van de arneisdruif.
Wijnomschrijving: In La Morra, een commune ten noordwesten van het dorpje Barolo, slingeren we in onze Renault Clio tussen de hazelaars door richting Agricola Ellena Giuseppe. We zijn te vroeg voor onze afspraak en dat gebeurt eigenlijk nooit. We worden welkom geheten door Matteo Ellena, een uiterst serieuze, gedreven jongen die naam voor zichzelf wil maken. Matteo werkte bij beroemde producenten als Elio Altare en Giacomo Bologna en werkt uiterst traditioneel en natuurlijk in zowel wijngaard als kelder. Muziek in onze oren!
Smaakimpressie: De barbera van Matteo van de oude wijngaard Alferi heeft een rijping ondergaan van 24 maanden in eikenhouten vaten. Een kwart van de vaten is nieuw, wat de wijn een overtuigend en heerlijk aroma geeft van vanille en specerijen. De combinatie met het rijpe kersenfruit maakt dit de beste barbera die we op onze wijnreis proefden.
Druivenras(sen): Barbera