DOMAINE TROUILLET MÂCON-SOLUTRÉ-POUILLY 2019

Artikelnummer: 120265
Beschikbaarheid: In backorder

Way of Wine over Trouillet:

Tja Bourgogne… daar is zó veel over te vertellen dat ik haast niet weet waar te beginnen.
Eén van ’s werelds beroemdste wijngebieden, zo niet dé beroemdste! Maar daar denken ze in Bordeaux vast anders over…
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Bourgogne is complex. Overal gelden weer uitzonderingen op de bestaande regels. Maar hey, er komen fantastische wijnen vandaan!
Veel land wordt van oudsher beheerd door kleine boeren. De wijngaarden in de Bourgogne behoren tot de meest versplinterde ter wereld.

Drie jaar geleden waren Claudia en ik met een groep in de Mâconnais, een streek ten westen van de stad Mâcon en die is vernoemd naar deze stad.
De wijngaarden in de Mâconnais liggen noordwest van de stad Mâcon en gaan bijna naadloos over in de Beaujolais. De streek, beroemd om de Solutré- en Vergisson-rotsen die als scheepsrompen uit het landschap rijzen, heeft een wonderschoon panorama. De wijngaarden liggen fantastisch, soms heel steil tegen de rotswanden. De wijn is voornamelijk wit met als vlaggenschip Pouilly Fuissé. Rond de dorpen Leynes en Davayé wordt de andere topwijn gemaakt: Saint-Véran. Op de meer vlakke delen liggen de wijngaarden die als Mâcon en Mâcon-Villages op de markt komen. 

Er heerst een semi-continentaal klimaat met regelmatig regen in de lente, een lange warme zomer, zachte herfst en een lange koude winter.

Tijdens deze reis hebben we de wijnen van Domaine Trouillet ontdekt. 
Het domaine is gelegen aan de voet van de beroemde Roche de Solutré, in het gehucht Pouilly. Inmiddels is het alweer de 5e generatie die aan het roer staat van dit mooie wijnbedrijf. De eerdere generaties hebben ervoor gezorgd dat het domaine heel geleidelijk zijn wijngaarden heeft kunnen uitbreiden naar zo’n 20 hectare, zodat er anno 2020 verschillende erkende appellaties mogelijk zijn: Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Pouilly-Vinzelles, Pouilly Loché en Mâcon Solutré. 

William, de huidige wijnmaker, is ervan overtuigd dat door biologisch wijngaardbeheer de beste kwaliteit voor de wijnen wordt behaald. Sinds oktober 2018 heeft het domaine dan ook het zg HVE-niveau 3 certificaat behaald als erkenning voor hun inzet voor een bijzonder milieuvriendelijke aanpak. 

Wijnomschrijving: Tijdens ons bezoek werden de wijnen nauwkeurig door iedereen vergeleken met andere producenten die we eerder die week hadden bezocht. Allemaal toppers, maar de wijnen van Trouillet sprongen er meteen uit. Wat een finesse! De handen gingen werkelijk unaniem de lucht in bij het proeven van de Mâcon Solutré Pouilly, een absolute Juichwijn!
De wijn, gemaakt van 100% chardonnay, krijgt geen houtrijping, maar blijft na de vergisting wel 8 maanden op z’n gist (lie) rusten om, zoals William zelf zegt, “alle bijzondere finesses van het terroir tot uitdrukking te brengen”. 

Smaakimpressie
Wát een heerlijk glas wijn is dit! In de neus ruik je de subtiele tonen van citrus en witte bloemen. Het is een mooie, zachte, gebalanceerde Chardonnay, geraffineerd, beetje mineraal met tonen van honing en abrikoos. 

Druivenras(sen): Chardonnay

Wijnspijs suggestie 
Gastronomisch is de wijn zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij vis (forel met amandelen!), schaal- en schelpdieren met olijfolie, visterrines, gecombineerde salades met wit vlees of vis, geitenkaas in bladerdeeg, gevogelte met limoen en verse groene kruiden (dragon!). Zeer aanbevolen bij licht gerookte vissoorten (paling, zalm) en rauwe vis met dille of groene algen. Verrukkelijk met verse tot halfrijpe geitenkaas (Chavignol, Selles-sur-Cher) en witschimmelkazen van koemelk of geitenmelk.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen