Way of Wine over Pierrick Laroche:
Pierrick Laroche komt uit Maligny, het meest noordelijke dorp van de Chablis streek. Hij studeerde oenologie in Beaune en liep onder andere stage in Nieuw-Zeeland. Hij heeft de door zijn vader verworven wijngaarden (ongeveer 25 hectare) overgenomen en maakt sinds jaargang 2010 zelf wijn, terwijl zijn vader lid was van de coöperatie La Chablisienne. In 2010 bottelde hij nog 2.300 flessen onder eigen etiket, van de jaargang 2015 zullen dat er al 100.000 zijn. De rest van de wijn die hij maakt, levert hij aan Fèvre en Jadot, niet de minsten! Hij is op weg naar biologisch telen, is gaan ploegen in plaats van onkruidverdelger te gebruiken, creëerde een fantastische kelder waarin hij met valdruk kan werken en kocht een uiterst kostbare pers waarbij de druk zeer nauwkeurig kan worden ingesteld. Hij kreeg snel bekendheid doordat hij voor zijn eerste jaargang direct 3 sterren kreeg in de Guide Hachette en ook Robert Parker gaf al 90 punten voor zijn 1er cru. De Engelse Master of Wine Rosemary schreef: “Pierrick Laroche...has taken his family’s vines out of the cooperative and made his first vintage in 2010. And very good it is, too, with some firm, fresh minerality.” Kortom, de wijnen zijn al goed maar zullen met zo’n jonge wijnmaker alleen maar beter worden.
Wijnomschrijving: Chablis is een gebied met een lange wijntraditie en staat bekend om zijn droge witte wijnen gemaakt van Chardonnay. De noordelijke ligging van Chablis, 10 km ten oosten van Auxerre, heeft invloed op de stijl van de wijnen en de methodes voor wijngaardbeheer. De wijnboer is in het voorjaar beducht op nachtvorst, waardoor de jonge uitlopers kunnen bevriezen. Hij probeert de schadelijke gevolgen van de vorst te beperken met een nevelinstallatie of kacheltjes in de wijngaard zodat de uitlopers niet bevriezen. Omdat deze bestrijding van vorstschade tamelijk kostbaar is, zijn Chabliswijnen vaak duurder dan andere witte wijnen. Hoewel Chabliswijnen van de Chardonnay druif gemaakt worden, verschillen ze van de gebruikelijke Chardonnay wijn. Chablis heeft een mineraalachtige geur die lijkt op die van vuursteen. De wijnen hebben een hogere zuurgraad, zijn strakker in de mond. Niet alle Chabliswijnen zijn geschikt om lang te bewaren, de eenvoudige wijnen hebben geen lange bewaartijd. De ‘betere’ wijnen daarentegen hebben een relatief hoge zuurgraad en zijn daar beter geschikt voor. De beste wijngaarden liggen bij Chablis, vooral ten noorden van dat stadje. De bodem bevat er grote hoeveelheden kalk. De indeling in appellations in Chablis heeft veel overeenkomsten met die in de rest van Bourgogne in de vorm van een piramide, van Petit Chablis naar Chablis, Chablis premier Cru en Chablis Grand Cru. De eerste twee zijn goed voor 85% van de geproduceerde wijnen. De bijzondere wijnen zijn afkomstig van de Premier en Grand Cru wijngaarden en kunnen uitstekend ouderen.