Dom. de la Taille aux Loups "Les Dix Arpens"

Artikelnummer: 100249
Beschikbaarheid: In backorder

Way of Wine over de wijn:

Domaine de la Taille aux Loups

Domaine de la Taille aux Loups is het bedrijf van Jacky Blot en heeft het bedrijf in korte tijd op de kaart zet als een van de beste wijndomeinen van Montlouis en Vouvray. Blot was niet afkomstig uit de wijn, maar had wel enige ervaring opgedaan als négociant in Tours. Blot nam de exploitatie van dit mooie domein met veel dynamiek ter hand. Omdat de wijngaarden in dit deel van Frankrijk niet extreem duur zijn, was hij in staat het domein uit te breiden van de initiële zeven hectare tot 45 hectare nu. Daarbij zijn sinds 2008 ook enkele hectares in Vouvray, waar Blot een paar prachtige wijnen van maakt. 

Basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van het Domaine de la Taille aux Loups is het zorgvuldige werk in de wijngaard. In de wijngaard heeft Blot onderzoek gedaan naar het effect van de leeftijd van de stok en de verschillende terroirs op de rijping van de druiven, om het perfecte moment van plukken optimaal te kunnen bepalen. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de druiven in de wijngaard worden geplukt in opeenvolgende plukgangen. Dat betekent dat bij de pluk alleen de rijpe druiven worden geplukt, en dat de rest van het fruit blijft hangen om verder te rijpen. Zo wordt voor elke wijn gezorgd voor perfect materiaal. In mindere jaren worden alle mindere druiven en trossen met rot zorgvuldig weggeknipt. De eerste plukgang van gezonde druiven is voor het maken van de heerlijke mousserende wijnen van het domein. Daarna volgt de plukgang voor de droge wijnen en in de mooiere jaren kunnen op een later tijdstip nog druiven worden geoogst voor het maken van zoete(re) wijnen, demi-sec en misschien zelfs moelleux.

Bijzonder voor dit deel van de Loire is dat Blot vrijwel al zijn wijnen laat gisten op eikenhouten vaten. Hij gebruikt daarvoor verschillende formaten, van barriques voor de mooiste wijnen, tot demi-muids (500 liter vaten) en tenslotte foeders, dus groter hout, voor de meer eenvoudige wijnen van het domein. Maar hij wil geen houtaroma’s aan de wijn geven, dus wordt maar eentiende van de vaten jaarlijks vernieuwd. Blot werkt met de natuurlijke suikers in de druiven en zal toevoegen van suiker (chaptalisatie) dan ook vermijden. Sulfiet wordt zo min mogelijk gebruikt. Dit zorgt dat de wijnen van dit domein puur en zuiver blijven, en dat maakt mede de klasse van de wijnen van dit bijzondere domein.

Domaine de la Taille Aux Loups ‘Les Dix Arpents’ 2013

Montlouis-sur-Loire a.c.

Druivenras: Chenin blanc

Smaak impressie: Deze wijn wordt vervaardigd van vijf tot veertig jaar oude stokken van verschillende percelen in Montlouis. De vergisting in eikenhout wordt natuurlijk op gang gebracht zonder toegevoegde gistculturen. Hierna rust de wijn vijf maanden op de dode gistcellen. Hierdoor ontstaat een complexe wijn met een prachtig samenspel tussen knisperend fris citrus, honing en een zeer subtiele houttoets.

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen