Way of Wine over: Les Vignerons Catalans is een samenwerking tussen verschillende wijnmakers uit de Roussillon. Hun gezamenlijke liefde voor de gronden van de Roussillon en de kwaliteit van hun product is wat hen bindt. Opgericht in 1964 bestaat ze tegenwoordig uit 2500 leden verdeeld over verschillende coöperatieven en wijndomeinen. Totaal zijn ze goed voor 10.600 hectare wijngaarden wat ongeveer neerkomt op 50% van de totale productie van wijnen uit de Roussillon.
Wijnomschrijving: Banyuls wordt soms wel het Franse neefje van Port genoemd. Banyuls is vernoemd naar het kustplaatsje Banyuls Sur Mer in het zuiden van Frankrijk. Ooit een slaperig vissersdorpje dat kunstenaars als Matisse en Picasso trok omdat het een goedkope verblijfplaats was. Sinds het vastleggen op doek van het adembenemende uitzicht op de Middellandse zee is Banyuls verre van rustig meer. Dat doet uiteraard niks af aan de fantastische omgeving. Banyuls is een versterkte wijn die voor minimaal 50% uit Grenache bestaat (75% voor Grand Cru) en sinds de 13de eeuw wordt gemaakt. De arts en scheikundige Arnaud de Villeneuve ontdekte een techniek (Mutage) tijdens het maken van wijn, waarbij door toevoeging van alcohol tijdens de vergisting het gistingproces voortijdig gestopt wordt. Door het stoppen van het gistingsproces worden niet alle suikers tot alcohol omgezet waardoor de restsuikers voor een zoete smaak van de wijn zorgen. Banyuls laten ze vergisten tot 6% waarna ze alcohol erbij doen en het alcoholpercentage zo op ongeveer 15% uitkomt. Villeneuve gaf deze wijn de naam Vins doux naturels, of natuurlijke zoete wijnen. Tegenwoordig is de naam iets misleidend maar het proces wordt al eeuwen gebruikt en is overgenomen bij het maken van andere versterkte wijnen zoals Port en Madeira. De gebruikte methode is vandaag de dag dezelfde als op het moment van ontdekken. De wijngaarden bevinden zich in 4 gemeenten in de Pyrénées-Orientales (tegen de Spaanse grens), Banyuls-Sur-Mer, Cerbère, Collioure en Port-Vendres. De ondergrond bestaat voornamelijk uit leisteen. De hellingen zijn stijl en kijken uit op de Middellandse zee. Totaal is er een kleine 900 hectare aan wijngaard waarvan 260 hectare voor Banyuls Grand Cru. Banyuls Rimage rijpt minimaal 12 maanden waarbij oxidatie wordt vermeden. Daarnaast heb je de oxidatieve stijlen waarbij de rijping voor Grand Cru minimaal 30 maanden op hout is (vaak demi-muid ). Hiervoor worden enkel de beste jaargangen uitgegeven.