Collection KTCN Sauvignon "Blow"

Artikelnummer: 120290
Beschikbaarheid: In backorder

KT&CN Sauvignon Blow 2019

De afgelopen decennia hebben we een geweldige groei gezien van Oostenrijkse wijnen in de restaurants en in de vakhandel, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. We denken dus dat we Oostenrijk als wijnland wel kennen. Nee dus. Gek genoeg zien we echter maar weinig wijnen uit het oh zo mooie, bergachtige, koele Steiermark op de grens met Slovenië. Niet alleen komen hier de grootste Sauvignon blanc wijnen van Oostenrijk vandaan (de beste zijn van wereldklasse), er wordt volop geëxperimenteerd met allerhande druivenrassen en manieren van werken.

In het liefdevolle heuvellandschap in het zuiden van Steiermark liggen de drie wijnbouwgebieden Vulkanland, Südsteiermark en Weststeiermark.

Het bergachtige wijngebied Steiermark ligt in het zuiden van Oostenrijk. Het is de enige Oostenrijkse wijnregio met een mediterraan klimaat. Er worden vooral witte wijnen gemaakt. De vulkanische gronden maakt ze bijzonder mineralig. De Sauvignon Blancs behoren tot de beste van de wereld.

Südsteiermark brengt vooral frisse, witte wijnen voort. Een groot deel van de 1.950 hectare is beplant met Sauvignon Blanc. Daarnaast staat er ook veel Welschriesling, Morrilon (Chardonnay) Muskateller en Traminer. Südsteiermark is het meest pittoreske wijngebied van Oostenrijk, met zijn heuvels en ranke pijnbomen. Tegelijkertijd is het er hard werken: de wijngaarden liggen op steile hellingen, die mechanisatie onmogelijk maken.

KT&CN

De wijn die we hier geselecteerd hebben is er één met een bijzonder verhaal!

In een (wijn)wereld waar vaak de grootste, de luidste, maar niet altijd de beste vooraan staan, streeft Christoph Neumeister (CN), 3e generatie wijnmaker, naar een verstilde, langzame, holistische manier van wijnmaken. Zodoende kan hij elegante wijnen produceren die enerzijds verfijnd zijn en aan de andere kant een ongelooflijke diepgang hebben.

Zijn vrouw, Katharina Tinnacher (KT), zwaait momenteel de scepter binnen het familiebedrijf ‘Lackner Tinnacher ‘. Een wijngoed met een historie die teruggaat tot 1770. Ze is in Wenen afgestudeerd op bodemcultuur, met focus op de interactie tussen druivenstokken, bodem en microklimaat. Je zou haar een echte ‘terroiriste’ kunnen noemen en ze geldt als een van de rising stars in de regio. Met haar kennis en kunde, gecombineerd met de jarenlange ervaring van haar vader Fritz Tinnacher - ooit door het toonaangevende Falstaff uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar - is er veel talent en expertise in huis.

Terwijl zowel Katharina als Christoph beide druk zijn met hun eigen wineries, wilden zij graag ook een wijn maken die de twee bedrijven samenbracht! Het resultaat is Sauvignon BLOW: Een natuurlijke, biologische, ongefilterde Sauvignon blanc van steile wijngaarden uit Steiermark - verenigd door KT&CN ; een wijn die je omver zal blazen!

“Raised by wind, harvested by hand, united by KT&CN to blow your mind”.

De wijn is 50% Südsteiermark van LacknerTinnacher en 50% Vulkanland Steiermark van Neumeister. Ze gebruiken laatrijpe, koelere percelen die ze in perfecte rijpheid kunnen oogsten, dat betekent druiven met een fantastische suiker/zuur balans en fijne aroma’s. De druiven worden met de hand geoogst en separaat gevinifieerd. Tijdens een korte maceratietijd op schil, tot 12 uur, volgt een spontane gisting gevolgd door een malolactische omzetting, een rijping op volle gist gedurende 6 maanden en nog eens 6 maanden op de fijne droesem, waarna de wijn wordt gebotteld zonder klaring of filtratie, door middel van natuurlijke sedimentatie door zwaartekracht.

Smaakimpressie: Het idee achter deze wijn was om een ​​typische Sauvignon Blanc uit Steiermark te maken. Fris, sappig, zuur, licht grassig, lineair, mineraal maar ook plezierig en dorstlessend.Het label lijkt op de weersomstandigheden in Steiermark en de constante wind bovenop de heuvelachtige wijngaarden. Deze zogenaamde ‘natuurwijn’ is nog relatief jong en zal zich nog verder ontwikkelen naarmate hij ouder wordt!

Druivenras(sen): 100% Sauvignon Blanc

Wijnspijs: De frisse, strakke afdronk van deze wijn laat zich goed combineren met frisse en strakke(re) gerechten

0 sterren op basis van 0 beoordelingen