Clos Berenguer “Clos de Tafall” Priorat

Artikelnummer: 120567
Beschikbaarheid: In backorder

 

"GEEN WONDER DAT DEZE WIJN ZULKE HOGE PUNTEN SCOORT IN DE SPAANSE EN INTERNATIONALE PERS!"

Wij van Way of Wine houden van extreme wijnregio's :-) 
Hier is er weer zo een: Priorat! Het is er gaaf, ruig en extreem en dat komt terug in de fantastische wijnen die hier gemaakt worden! Ik ben meerdere keren in dit mooie stukje Catalunya geweest en blijf steeds verliefd op het landschap!
Priorat heeft een bergachtig landschap, de wijngaarden liggen op hoogtes van 100 tot 700 m. De wijngaarden zijn in terrasvorm aangelegd tegen de flanken van het gebergte of zijn aangeplant op de steile hellingen zelf. Mechanisatie is hier vrijwel onmogelijk. Een belangrijke kwaliteitsfactor voor de wijnen is de bijzondere bodem van Priorat. De bodem, ook wel 'tijgerhuidbodem' genoemd, in het gebied is vulkanisch van oorsprong. De basis, llicorella geheten, is arm en bestaat uit roodachtig en zwart verweerd leisteen met kleine deeltjes mica. Deze bodem geeft de wijnen een mineraal accent. De toplaag van circa een halve meter is koel en vochtig en biedt wijnstokken de mogelijkheid om via spleten door te dringen tot de diepere bodemlagen. Het klimaat is extremer dan in de meeste continentale gebieden. De zomers zijn lang, droog en heet, terwijl de temperatuur in de winter tot het vriespunt kan dalen. De opbrengst van de wijngaarden is laag, vanwege de arme llicorella-bodem. Wortels moeten diep graven naar water en voedingsstoffen. De kwaliteit van de wijnen is hoog en het is niet voor niets dat er vanuit topproducenten uit heel Spanje hier flink geïnvesteerd wordt.
Priorat heeft naast Rioja als enige regio in Spanje de DOCa (DOQ) kwalificatie.

Clos Berenguer
Clos Berenguer is een familiebodega in handen van Francesc Berengué Recasens. Francesc bezit nabij El Molar 3 mooie wijngaarden die veelal aangeplant zijn met wijnstokken van 35 tot 90 jaar oud. De meest aangeplante druif is garnacha, maar er staat ook cariñena (ter plekke 'samsó genoemd), cabernet sauvignon en syrah. De wijngaarden van Clos Berenguer zijn voornamelijk van oost naar west georiënteerd en geplant op twee bodemsoorten, voornamelijk een Licorella-bodem (Finca Reboix en Finca Solanes) en een kalkhoudende bodem (Finca Les Sorts). Deze kenmerken en de diversiteit van hun microklimaten maken combinaties mogelijk die de wijnen hun complexiteit geven. Uiteraard worden de wijngaarden duurzaam, geïntegreerd bewerkt.
In het hart van de drie wijngaarden staat de bodega (de Clos) met de kelders voor de verwerking van de druiven.
Wijnmaker Liuba Boiciu, die samenwerkt met onze goede vriend en consultant wijnmaker Gil Nuñez, heeft de verantwoording over het vinificatie- en rijpingsproces. 

Clos Berenguer 'Clos de Tafall' Priorat 2021
Clos de Tafall is de referentiewijn van wijnmaker Liuba Boiciu, de wijn die de stijl van het huis moet aangeven. Niet op prestige gericht, maar puur op waar het hier in dit terroir om draait: puurheid, vol rijp fruit, mineraliteit en heel veel sap!
De druiven van wijngaarden van zo'n 35 jaar oud worden laat, in volledige rijpheid, geplukt. Uiteraard gebeurt alles handmatig.
Na een strenge selectie worden de druiven ontsteeld en vindt de vergisting en maceratie plaats in RVS. De wijn wordt voor 12 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten van 500 liter. De blend bestaat uit 60% grenache noir, 20% samsó, 15% cabernet sauvignon, 5% syrah. 
Het resultaat is er naar! Geen wonder dat deze wijn zulke hoge punten scoort in de Spaanse en internationale pers.

Impressie
Intens rode kleur met een paarse rand. In de geur kruidige, rijp bosfruit, zwarte peper en een subtiele mineraliteit. Smaakvol en diep, krachtig met een fijne body en rijpe tannines die goed geïntegreerd zijn. Mooie lange afdronk.
Heerlijk bij winterse stoofschotels.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen