Chateau Montviel Pomerol

Artikelnummer: 120155
Beschikbaarheid: Op voorraad

Pomerol is een relatief klein gebied dat misschien wel één van de beroemdste wijnhuizen ter wereld binnen de AOP grenzen heeft liggen: Château Petrus, de duurste wijn van de gehele Bordeaux streek. Dat geeft Pomerol mede status van een AOP met goede, maar ook dure wijnen. Het ligt aan de rand van de veel grotere AOP, Saint-Émilion. Hoewel wijnbouw teruggaat tot de Romeinse tijd, en Pomerol in de Middeleeuwen heel belangrijk was vanwege zijn wijnbouw, ontstond de sterstatus als appellatie pas rond de jaren veertig van de vorige eeuw. Dat de prijs van een Pomerol hoog is, komt mede door de gemiddeld kleine omvang van de oppervlakte per bedrijf (800 ha verdeeld over 150 wijnbedrijven, wat gemiddeld neerkomt op ruim 5 ha per bedrijf). Het klimaat is er zonnig, warm en vochtig. De wijnbouw concentreert zich op een relatief hooggelegen plateau (35 meter). Geologisch komen er meerdere bodemsoorten voor, maar de beste Pomerols komen van de hogere delen van dat plateau. Daar liggen lagen klei en grind die elkaar afwisselen. Maar bijna overal zitten in de diepere lagen ijzeroxiden, klei en zandsteen. In Pomerol wordt alleen rode wijn gemaakt. Ruim driekwart van de aanplant is Merlot, maar verder zijn toegestaan Cabernet Franc (15%), Cabernet Sauvignon (5%), Malbec en Petit Verdot. De beste wijnen van Pomerol zijn vol, rijk en zacht en hebben een verlokkelijk boeket van viooltjes en truffel. Het basisrendement is 49 hl/ha en Pomerol wijn is daarmee de Bordeaux wijn met de laagste opbrengst.

Catherine Péré-Vergé, die in 2013 is overleden, was een ondernemende dame. Het door haar in de glasindustrie verdiende geld investeerde ze in wijndomeinen, die ze tot grote hoogte opstuwde. Haar zoon, Henri Parent, heeft het stokje met dezelfde toewijding van haar overgenomen. Inmiddels hebben ze drie wijnhuizen in Pomerol, naast de beroemde Château la Violette en Château le Gay, ook Château Montviel.  Er worden hier prachtige wijnen gemaakt die goed kunnen ouderen en die, voor Pomerol begrippen, enigszins betaalbaar zijn. De wijnmaker is Marcelo Pelleriti, die wordt terzijde gestaan door een consultant; de fameuze Michel Rolland.

Smaakimpressie: Dit is een prachtige "tweede wijn" van het vermaarde bedrijf Château Montviel. Merlot speelt de hoofdrol met daarnaast Cabernet Franc. De aroma's komen van het rijpe, zwarte fruit, naast de kruidige tonen van drop en zoethout. Prachtige balans in de wijn: elegantie naast kracht! De Cabernet Franc zorgt voor rondeur, souplesse en het fruit, terwijl de Merlot zorgt voor body, finesse en fruit.

Druivenras(sen): 80% Merlot en 20% Cabernet Franc

Wijn-spijs advies: Typische Bordeaux. En tja... waar drink je die bij? Bij een knapperend haardvuur, bij goede gesprekken, of gewoon alleen; terwijl je zit te genieten. Maar hij "mag" natuurlijk ook bij stevige gerechten. Beetje boers, beetje winters.... mag best!

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen