Artikelnummer: | 100075 |
Beschikbaarheid: | In backorder |
Way of Wine over Château du Retout – Haut-Médoc Het meest bekende wijnbouwgebied ter wereld is ongetwijfeld de Bordeaux. Wijnen uit roemruchte dorpen als Pauillac, Margaux, Saint-Estephe en Saint-Julien kennen wereldwijd een enorme schare liefhebbers en zelfs verzamelaars. Al deze plaatsen staan bekend om de uitzonderlijke kwaliteit van hun wijnen en liggen in het gedeelte van Bordeaux dat we de Haut-Médoc noemen. De dikke lagen kiezel die tijdens de laatste ijstijd door de ijsmassa vanuit de Pyreneeën naar het noorden werden geduwd, komen in deze dorpen tot dicht aan het oppervlak en zijn soms wel 10 meter dik. Met hun grote drainerende en warmte vasthoudende eigenschappen, zijn het vooral deze bodems die topwijnen kunnen voortbrengen. De geschiedenis van de Bordeaux is veelbewogen. Oorlogen en rampspoed hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de structuur van het gebied. Eind 19e eeuw was er de phylloxera-plaag waarbij de wijngaarden vrijwel volledig verwoest werden, gevolgd door de Eerste Wereldoorlog. Ook het toen geldende Franse erfrecht zorgde ervoor dat veel wijngaarden verlaten werden en Châteaux met hun domeinen werden overgelaten aan de natuur. Ook de prestigieuze domeinen van Château Retout-Rosset in Lamarque en Château Salva-de-Camino in Cussac-Fort-Médoc kwamen zo aan hun onfortuinlijke einde. Het duurde tot 1950 toen de familie Kopp beide verwaarloosde domeinen kocht en samenvoegde tot het 34 hectare grote Château de Retout.
Smaakimpressie: De familie Kopp bewerkt hun wijngaarden biologisch en de inmiddels dertig jaar oude stokken leveren een heerlijke, klassieke wijn. Het zorgvuldige werk in de wijngaard wordt gevolgd door een al even zorgvuldige vinificatie om zoveel mogelijk de expressie van de ‘terroir’ in de wijn te laten spreken. Een rijping van 12 maanden in eiken vaten geeft structuur, complexiteit en levensduur.
Druivenras(sen): Cabernet Sauvignon, Merlot & Petit Verdot
Wijn-spijs suggestie: Drink Château du Retout bij voorkeur als begeleider van vlees of wild, of onder het genot van Hollandse oude kazen.