Champault Sancerre Clos du Roy

Artikelnummer: 102049
Beschikbaarheid: In backorder

Sancerre ligt in de Loire. Ongeveer 30 km ten oosten van het stadje Bourges en omvat 2600 hectare aan wijngaarden. Sancerre heeft Sauvignon Blanc zijn karakter en gezicht gegeven. De crispy witte wijn werd in de jaren zeventig razend populair in Parijs en het aantal internationale fans groeide snel. De Sauvignon Blanc gedijt uitstekend in het koele continentale klimaat dat heerst op de terroirs van Sancerre. Er zijn in het relatief kleine wijngebied 14 dorpjes die vanwege hun ‘microklimaat’ geselecteerd zijn om de wijn ‘Sancerre’ te produceren. Hun wijngaarden liggen allen op de zuidhellingen. De naam Sancerre is echter geen synoniem voor topwijn, maar de terroir is in deze streek in ieder geval optimaal. Sancerre is te verdelen in drie terroirs. De ‘witte’ westelijk gelegen wijngaarden met klakrijke kleibodems geven krachtige wijnen. Vanaf het westen in de richting van (het dorpje) Sancerre zelf bevat de bodem ook kalk maar verandert de structuur. Kiezels en grind zijn duidelijk zichtbaar, wat tot meer delicate wijnen leidt. Op de hellingen bij Sancerre bevat de bodem vuursteen (silex) en hier komen zeer aromatische (bewaar)wijnen vandaan. Het succes van Sancerre heeft in 40 jaar tijd tot ruim drie keer zo veel wijngaarden geleid. Door dit succes is de prijs gestegen en zorgt dit helaas ook veel matige wijnen die onder de naam Sancerre op de markt komen. De naam van de producent is hier erg belangrijk!

Vinificatie: het domein is 18 ha. groot, en slechts 2.5 Ha. zijn beplant met Sauvignon Blanc druiven, want we hebben hier te maken met een gemengd bedrijf waar ook andere landbouwgewassen worden verbouwd. De bodem is sterk kalkhoudend met grote keien en vaak fossiele resten, want in de prehistorie vormden deze gronden nog een zeebodem. De fermentatie vindt plaats in RVS tanks die temperatuur gestuurd zijn. Dit om de frisheid in de wijn te behouden. De wijn rijpt verder op z'n "lie" tot de botteling (rond April).

Smaak: Deze Sancerre is er een die zijn naam eer aan doet! Prachtig zuiver. De geur is expressief en mineraal met tonen appel en witte bloemen zoals acacia. In de mond valt direct de verfijnde concentratie en mineraliteit op. Verder proeven we citrus en groene appels. De afdronk is goed en blijft lekker hangen.

Druivenras(sen): Sauvignon Blanc

Culinair advies: dit soort frisse, strakkere wijnen vragen om iewat delicatere gerechten. let op: zuren tellen bij elkaar op dus hou rekening met de strakheid van de gerechten!

Way of Wine weetje: Uit oude trouwregisters is gebleken dat de familie Champault hier al sinds de 11e eeuw werkzaam zijn in de wijnbouw.... Wauw!!

0 sterren op basis van 0 beoordelingen