Colle Toronesi DOC Barbera Superiore "La Zerba"

Artikelnummer: 120306
Beschikbaarheid: In backorder

Deze Barbera Superiore is typisch zo’n wijn die ‘bij toeval’ voorbijkwam. In dit geval via mijn goede Italiaanse wijnvriendin Roberta. Roberta woont in het hart van de Piemonte en heeft contact met veel regionale producenten. Ze is altijd op zoek naar het mooie, het gave, het bijzondere wat Piemonte te bieden heeft en als liefhebber en professional wil ze haar trouvailles (trova) graag met de wereld delen. Een van haar persoonlijke favorieten werd zodoende naar Nederland gestuurd en door ons met open armen ontvangen!

Piemonte is onder wijnliefhebbers met name bekend om wijnen van de nebbiolo-druif uit de regio Alba, waaronder Barolo en Barbaresco, en wijnen van de barbera-druif uit de regio Asti en Monferrato. Maar Piemonte is met ruim 25.000 km2 een grote regio met een gevarieerd bergachtig en heuvelachtig landschap en herbergt vanwege de grote verscheidenheid aan terroirs een legio aan mogelijkheden om hoge kwaliteiten wijn voort te brengen.
Een van die topterroirs is het nog redelijk onbekende Colli Tortonesi in het zuidoostelijk deel van Piemonte, zo’n 80 km ten noorden van Genua en 15 km ten oosten van de stad Tortona.

Carlo Volpi
Carlo Volpi, 5e generatie wijnmaker van de familie, kocht hier bijna 20 jaar geleden 5 hectare verlaten wijngaard met 60 en 70 jaar oude barbera druivenstokken. Na een zorgvuldige restauratie heeft hij bijna 80% van de originele wijnstokken kunnen behouden, waardoor de kwaliteit en de typische kenmerken van deze historische wijngaard behouden zijn gebleven. Door volledig biologisch te werken wordt de biodiversiteit gewaarborgd en is het een hele fijne plek om te vertoeven. De wijngaard ligt op zo’n 250 tot 300 meter hoogte en geeft een fantastisch uitzicht over de Colli Tortonesi. 

Voor deze Barbera Superiore 2019 worden uitsluitend de beste en volledig rijpe druiven geselecteerd en handmatig geplukt. De vergisting vindt plaats op RVS, waarna een deel van de wijn voor 6 maanden op Franse barriques gerijpt wordt en het andere gedeelte op RVS blijft. De wijn behoudt daardoor z’n diep donkerrode kleur.

Smaakimpressie: In geur en smaak valt meteen het mooie rijpe donkere bessen- en kersenfruit op. De houtrijping geeft de wijn structuur en diepgang, maar overheerst op geen enkele manier. Een hele fijne, aantrekkelijke en sappige Juichwijn. Licht gekoeld gedronken op z’n best!

“This Barbera Superiore is now the manifesto of our winemaking culture. The summary of what our family, generation after generation, tried to build.” Carlo Volpi

Druivenras(sen): 100% Barbera

0 sterren op basis van 0 beoordelingen