Artikelnummer: | 120352 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Way of Wine over:
Tijdens mijn bezoek in Piemonte hoor ik meerdere producenten zeggen dat hun witte wijn de witte Barolo is. Maar de enige wijn die daar echt voor in aanmerking komt, is gemaakt van timorasso. Redelijk onbekend is deze druif, want na de phyloxeraplaag werd hij op veel plekken vervangen door cortese. Die was makkelijker te telen en bracht meer op. Maar gelukkig vind je de timorasso weer in de Colli Tortonesi, in de zes valleien rondom Tortona, te weten Scrivia, Curone, Grue, Ossona, Borbera en Spinti. Deze zijn weer onderverdeeld over 47 dorpen. Daar bevinden zich de 51 bedrijven die op het etiket van hun wijnen ‘Derthona’ mogen vermelden. Dit is de oud-Romeinse naam voor Tortona. En meteen dé garantie dat de wijn gegarandeerd van het juiste terroir komt.
Borgogno: Het Italiaanse wijnhuis Borgogno staat bekend als een van de eerste, en zeker een van de oudste wijnhuizen van Piemonte, Italië. De geschiedenis van deze prachtige wijnmakerij gaat al terug tot het jaar 1761. En nogsteeds heeft het de klassieke en traditionele manier van wijnproduceren. Het inmiddels 31 hectare tellende wijngaarden heeft daarvan 9 hectare met de Italiaanse Nebbiolo druif. Deze prachtige Piedmonte streek heeft zo'n mooi rijpingspotentieel. Er zijn zelfs nog wijnen uit 1960 te koop, welke een grote kans hebben nog op dronk te zijn. Borgogno Barolo Wijn heeft het Slow Wine certificaat wat staat voor een verantwoorde wijnmakerij met zorg voor de natuur en de eerlijke schone en pure productie van wijnen.
Smaakimpressie: "Een witte wijn met een rode jurk" Zo wordt deze wijn genoemd door zijn makers. Alhoewel wit, de wijn neigt qua kleur meer naar geel, met meerdere schakeringen. Waar de nebbiolo zich kenmerkt door pittige tannine, zijn de behoorlijke zuren het kenmerk van de timorassodruif. Maar ook de imposante body, de stevige structuur en het behoorlijke percentage alcohol van zijn wijn. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn oplegpotentieel van minstens twee decennia.
Mineraal, dat is het overduidelijke kenmerk van de timorassowijnen. Maar ook honing, kweepeer en laurier ruik en proef je. De oudere jaargangen zijn vaak wat oranje-wijn-achtig. Dan zijn er aroma’s van ingedroogde appel, ananas en sinaasappelschil en fijne milde zuren. De wijn is ook licht rokerig. Je zou kunnen denken dat Timorasso op hout gelagerd wordt. Niets is minder waar. Deze smaken komen van de druif zelf. De wijn rijpt op zijn gisten in tanks van RVS. In het begin wordt er veel bâtonnage toegepast om volledig te profiteren van de gistcellen. De verplichte tijd voor rijping sui lieviti is minimaal negen maanden. Sommige producenten wachten zelfs 24 maanden voor botteling. Daarna rust de wijn nog een jaar op fles. Voor een riserva is deze termijn drie jaar. Hier staat een oplegpotentieel tot wel 20 jaar tegenover. De wijn heeft deze tijd echt nodig, want pas na een aantal jaar laat hij door rijping en ontwikkeling zijn ware aard zien.
Druivenras(sen): Timorasso
Wijn-spijs advies: gedronken bij (anti)pasti en milde visgerechten. Uitstekend bij wit vlees en gerechten met rijkere sauzen