Basa, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100018
Beschikbaarheid: In backorder

Met het team van Way of Wine zitten we aan Tafel bij een masterclass van Telmo Rodriguez.

Bij het proeven van de Basa waren we meteen verkocht; "Een fantastische witte wijn die naar meer doet verlangen" We hadden geluk, want dit glas wijn is pas het begin...…….!

Wijnomschrijving: De ietwat groengele wijn zit barstensvol met rijp ananas, passie-fruit en peer. Het is een levendige wijn met fraaie zuren en vol sap en heeft een lange ietwat tintelende afdronk. Vanaf jaargang 2013 wordt de Basa anders ingestoken. Telmo vond het tijd voor meer complexiteit. Of met andere woorden een serieuzere stijl. Door het ongekende succes van Rueda is de gemiddelde kwaliteit omlaag gegaan en zijn de meeste wijnen op elkaar gaan lijken. Een primaire en aromatische stijl, o.a. door het gebruik van steeds meer sauvignon blanc in die blends en een op primair fruit gerichte vinificatie. De Basa echter bestaat nu voornamelijk uit Verdejo aangevuld met een klein beetje Viura. Sinds 2019 wordt ook de Viura verbannen uit de wijn, zodat er een 100% Verdejo overblijft. Een terugkeer naar de focus op de druif die aan de wieg staat van het succes van Rueda. De wijn is breder van smaak en rustiger van karakter maar zoals altijd blijft het een fantastische verfrissende en serieuze wijn. De Basa heeft geuren en smaken van citrus, tropisch fruit en mooie minerale tonen. De wijn is bijzonder aromatisch en stuift het glas uit. In het bouquet tonen van witfruit, citrus, bloesem, buxus en mineralen.In de neus ruiken we veel droog excotisch fruit en de mooie balans tussen frisheid en complexiteit zijn ongekend bij deze wijn. De smaak bezit ladingen witfruit, de nodige vulling en een opmerkelijke frisheid. 

Druivenras(sen): 100% Verdejo

Wijn-spijs suggesties: Dit is een ideale aperitief wijn maar ook een mooie begeleider van vele visgerechten. Denk aan gamba met aioil of een gegrilde dorade gevuld met citroen.

Way of Wine over: Wijnmaker Telmo Rodriguez 

Telmo wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen