Generation 7 Chardonnay/Antech

Artikelnummer: 120392
Beschikbaarheid: In backorder

Way of wine over Antech:

In 2021 leerde ik Françoise Antech kennen die 5 jaar eerder het bedrijf Maison Antech had overgenomen van haar vader en oom in de regio Limoux. Een vrouw die mij enorm geïnspireerd heeft! Ze is even sprankelend als haar wijnen, ze is vernieuwend en heeft lef. Als één van de weinigen in Limoux focust ze zich op de lokale Mauzac-druif voor de mousserende wijnen, waar ze topwijnen van maakt.

De stad Limoux ligt aan de rivier de Aude, zo’n 20 kilometer ten zuidwesten van Carcassonne. De wijngaarden liggen in de heuvels. Het relatief koele klimaat en de hoge ligging van de wijngaarden zijn uitermate geschikt voor de productie van stille en mousserende witte wijnen. De natuurlijke omstandigheden zijn zeer gunstig, mede door de grote temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts. De bodem bestaat vooral uit lichte kalkhoudende klei met kleine kiezels.

 

Deze gunstige omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er de laatste 20 jaar met name vanuit de Bourgogne geïnvesteerd wordt in wijngaarden. Zij zijn uiteraard gewend om met chardonnay en pinot noir wijn te maken, druiven die we hier in Limoux naast de plaatselijk druif mauzac veel aangeplant zien.

Voor de niet-mousserende witte wijnen is chardonnay het belangrijkste druivenras. Mede door de invloed vanuit Bourgogne moet de wijn op hout vergist en gerijpt worden wil de wijn voldoen aan de AOP Limoux. Dat is wat Françoise tegen de borst stuit. Zij vindt het onnodig om haar verfijnde chardonnay houtgisting en -rijping te geven. Zij wil de eigenheid van de druif en het terroir juist benadrukken. De concessie die ze hiermee doet is dat de wijn dan verkocht moet worden onder de IGP Pays d’Oc.

 

Wijnomschrijving: Antech Chardonnay 2020 komt uit hooggelegen wijngaarden in het hart van de Limoux-regio. De druivenstokken zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. Alle druiven worden in de vroege ochtend met de hand geoogst en direct geperst. Na de vergisting op lage temperatuur blijft de wijn 6 maanden rusten op de ‘fine lees’.

Smaakomschrijving: Het resultaat is een kristalgele, delicate wijn die een perfecte balans heeft tussen frisse en zachte ronde tonen.

In de neus fris en krachtig, gedomineerd door tonen van appel, peer en witte perzik, in de mond knisperend, maar vullend en een verfrissende afdronk met lichte citrustonen.

Druivenras(sen): chardonnay

Wijn-en spijs: Deze Chardonnay gaat perfect samen met gegrilde groenten, gebakken vis en gerijpte kazen. Maar ook zonder eten de perfecte Juichwijn!

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen