Allegrini Palazzo della Torre Veronese I.G.T.

Artikelnummer: 120544
Beschikbaarheid: Op voorraad

 

Way of Wine over Allegrini: Het was voor het eerst in 2017 dat wij Allegrini voor de eerste keer bezochten. Het familiebedrijf van Allegrini, dat hedendaags onder leiding staat van Marilisa en Franco Allegrini, is gevestigd in Fumane di Valpolicella. En geloof me: dit is écht een prachtige omgeving.... Het bedrijf is opgericht in de 16e eeuw. Het domein is thans 70 ha groot en is gelegen rondom de plaatsen Fumane, Sant’Ambrogio en San Pietro in Cariano in de heuvels van het Valpolicella gebied. Je vindt dit  gebied in de heuvels tussen Verona en het Gardameer. De grond is behoorlijk kalkrijk, als gevolg van de geologische omstandigheden tijdens de Cretaceous tijd. De eerste wijnen werden in dit gebied gemaakt ten tijde van de Etrusken tussen de 7e en de 5e eeuw voor Christus.  Op het fundament dat vader Allegrini bouwde, hebben Marilisa en Franco Allegrini een wijn van wereldklasse gemaakt. De elegantie die de wijnen vandaag hebben, is het werk van de veel te vroeg gestorven oudste broer Walter. Hij was de man in de wijngaard, de man achter de schermen die het platform goot waarop broer Franco en zus Marilisa zich nu nog kunnen uitleven. Zij doen hun broer alle eer aan die hij verdient, want de finesse die Walter in de wijngaard bij zijn wijnstokken wist te creëren, wordt volledig gerespecteerd tot in de fles.

Wijnbeschrijving: Palazzo della Torre IGT is een stille rode wijn die kenmerkend is voor de regio Veneto, in het bijzonder voor het Valpolicella-gebied, tussen de provincie Verona en het Gardameer, en in het noorden beschermd wordt door het Lessini-gebergte. De oorsprong van de wijnproductie in dit gebied gaat terug tot de oudheid, omdat het altijd een gebied met wijngaarden is geweest, zoals ook kan worden afgeleid uit de naam, die in het Latijn 'vallei van de vele kelders' betekent. De teelt vindt voornamelijk plaats in heuvelachtige gebieden met een gematigd klimaat, zeer gunstig voor de groei van wijnstokken. De druiven die gebruikt worden voor de productie zijn voornamelijk de inheemse Corvina en Rondinella, en er is ook een klein percentage Sangiovese. De bodemsamenstelling is overwegend kalksteen, vooral op een diepte van een meter, wat een goed zuurgehalte in de druiven bevordert. Om het eindresultaat te verkrijgen dat kenmerkend is voor deze bijzondere rode wijn, wordt de techniek van hergisting gebruikt, zodat twee vinificatieprocessen nodig zijn, een die wordt uitgevoerd bij de eerste oogst en waarbij de druiven worden gedroogd, een tweede die een maand later plaatsvindt en waarbij de druiven onmiddellijk worden onderworpen aan gisting. Tot slot worden de twee producten gemengd voor de tweede gisting en gedurende 15 maanden in Franse eiken barriques geplaatst, waarna ze worden gebotteld en nog eens 7 maanden rijpen. Dankzij dit proces behoudt en versterkt Palazzo della Torre, net als de historische Allegrini productie, zijn typische kenmerken van wijnen met hints van rode vruchten verkregen door de toevoeging van gedroogde druiven.

Smaakomschrijving: De Palazzo della Torre heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus herkennen we vooral veel bosfruit en bloemen met een vleugje mineraliteit. Medium structuur met impressies van gedroogd fruit en kruiden. De wijn is vrij krachtig met een verrukkelijke lange afdronk.

Druivenras(sen): 70% Corvina, 25% Rondinella, 5% Sangiovese

0 sterren op basis van 0 beoordelingen