Artikelnummer: | 120543 |
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Way of Wine over Allegrini: Het was voor het eerst in 2017 dat wij Allegrini voor de eerste keer bezochten. Het familiebedrijf van Allegrini, dat hedendaags onder leiding staat van Marilisa en Franco Allegrini, is gevestigd in Fumane di Valpolicella. En geloof me: dit is écht een prachtige omgeving.... Het bedrijf is opgericht in de 16e eeuw. Het domein is thans 70 ha groot en is gelegen rondom de plaatsen Fumane, Sant’Ambrogio en San Pietro in Cariano in de heuvels van het Valpolicella gebied. Je vindt dit gebied in de heuvels tussen Verona en het Gardameer. De grond is behoorlijk kalkrijk, als gevolg van de geologische omstandigheden tijdens de Cretaceous tijd. De eerste wijnen werden in dit gebied gemaakt ten tijde van de Etrusken tussen de 7e en de 5e eeuw voor Christus. Op het fundament dat vader Allegrini bouwde, hebben Marilisa en Franco Allegrini een wijn van wereldklasse gemaakt. De elegantie die de wijnen vandaag hebben, is het werk van de veel te vroeg gestorven oudste broer Walter. Hij was de man in de wijngaard, de man achter de schermen die het platform goot waarop broer Franco en zus Marilisa zich nu nog kunnen uitleven. Zij doen hun broer alle eer aan die hij verdient, want de finesse die Walter in de wijngaard bij zijn wijnstokken wist te creëren, wordt volledig gerespecteerd tot in de fles.
Wijnbeschrijving: De wijngaarden van deze wijn zijn gelegen in het Valpolicella Classico gebied en liggen op een hoogte tussen de 180 en 280 meter. De grond is kalkrijk en vol van kleine stenen. Het trainingssysteem voor de oude wijnstokken is de Trentino-pergola met ongeveer 3.000 stokken per ha., voor de nieuwe wijnstokken wordt het Guyot-systeem toegepast met 5.000 stokken per ha. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 36 jaar oud.
Na de handmatige pluk rond half september worden de druiven eerst drie tot vier maanden gedroogd op rieten matten in tochtige schuren, (Appassimento) waardoor het suikergehalte en de kracht van de wijn enorm toe neemt. Immers 30 tot 40% van het vocht van de druiven is gedurende deze periode verdampt. Na het drogen van de druiven worden ze begin januari geperst en vindt de fermentatie, in grote roestvrij stalen vaten, plaats bij een temperatuur van varierend van 8Cº tot 22Cº. Deze eerste gisting duurt 25 dagen, waarbij de most en de schillen van de druiven dagelijks rond worden gepompt Vervolgens rijpt de wijn verder in nieuwe barriques voor een periode van 18 maanden. Daarna wordt de wijn gemaakt door de wijn van de verschillende druivenrassen te mengen, waarna de verdere rijping wordt vervolgd voor een periode van 7 maanden. Na deze rijpingsperiode wordt de wijn gebotteld om nog 14 maanden in de kelders van het domein verder te rijpen.
Smaakomschrijving: Een robijnrode, complexe, goed gestructureerde elegante wijn. Het bouquet is warm, kruidig met aroma's van rozijnen.
Druivenras(sen): De wijn is gemaakt van Corvina Veronese 45%, Corvinone 45%, Rondinella 5%, Oseleta 5%.