A Telleira Ribeira Godello 2019

Artikelnummer: 120312
Beschikbaarheid: Op voorraad

Way of Wine over A Telleira:

Jeroen en ik zijn allebei gek op wijnland Spanje! Spanje heeft voor velen niet het imago dat Italië op wijngebied heeft en dat komt wellicht door een reputatie van oxidatieve wijnen die in stoffige flessen met ouderwetse etiketten, gehuld in een netje zaten.
Maar… Spanje anno 2021 is een van de meest dynamische wijnlanden ter wereld! De hoogopgeleide nieuwe generatie wijnmakers heeft met haar internationale ervaring Spanje als wijnland nieuw elan gegeven. Gave, vergeten wijngebieden zijn herontdekt en terug in productie genomen. Sleutelwoorden zijn terroir, duurzaamheid, authentieke druivenrassen en veel sap in de wijn. Houtrijping is bij de beste producenten eerder ondersteunend dan bepalend bedoeld. Dit is de reden waarom er in de selectie van Juichwijnen steeds een of twee Spaanse wijnen te vinden zijn!

We nemen jullie in dit verhaal mee naar de regio Ribeiro in Galicië. Een regio die we in 2017 bezocht hebben. In 2016 schreef Robert Parker in het vakblad The Wine Advocate: “Ribeiro is possibly the Appellation with the highest potential in the whole of Galicia”.

Ribeiro ligt op zo’n 45 kilometer van de Atlantische Oceaan. Het ligt ten noordoosten van Condado do Tea, een van de subzones van Rías Baixas, en ten westen van de stad Ourense. Het gebied wordt in het zuiden doorsneden door de rivier Miño, die de grens vormt met Portugal. De wijngaarden liggen vooral op de hellingen van de Miñovallei, op een hoogte van 150 tot 350 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit graniet, keien en klei.

A Telleira
A Telleira is een familiebedrijf waar de 3e generatie aan het roer staat. Ze bezitten de oudste wijngaarden in het hart van de regio. Wijnmaker Pablo Estevez is in 2018 uitgeroepen tot ‘de beste wijnmaker voor jonge wijnen van Spanje’. In hun wijngaarden staan uitsluitend lokale druivenrassen aangeplant: godello, treixadura en loureira voor witte wijn en mencía voor rode wijn. 
Van godello worden de meest gastronomische wijnen gemaakt ('It combines the structure of white burgundy with the finesse of a juicily mineral grape’).

De A Telleira Godello is een échte Juichwijn, gemaakt van godello-druiven uit 3 magische percelen van hooggelegen terrassen in de Val do Miño. De wijn wordt vergist op RVS en blijft na vergisting ruim 3 maanden op de ‘fine lees’, fijne gistdroesem, rusten.

Smaakimpressie: Het resultaat is een zeer uitgebalanceerde wijn met vulling en frisheid; heel puur.

Druivenras(sen): Godello

Wijn-spijs advies: Een perfecte begeleider van klassiek bereide asperges met zalm en hollandaisesaus. Maar ook zonder asperges, zalm, of hollandaisesaus heerlijk…

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen