Basa, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100018
Beschikbaarheid: Nabestelling

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden

Wijnomschrijving: De ietwat groengele wijn zit barstensvol met rijp ananas, passie-fruit en peer. Het is een levendige wijn met fraaie zuren en vol sap en heeft een lange ietwat tintelende afdronk. Vanaf jaargang 2013 wordt de Basa anders ingestoken. Telmo vond het tijd voor meer complexiteit. Of met andere woorden een serieuzere stijl. Door het ongekende succes van Rueda is de gemiddelde kwaliteit omlaag gegaan en zijn de meeste wijnen op elkaar gaan lijken. Een primaire en aromatische stijl. O.a. door het gebruik van steeds meer sauvignon blanc in de blends en een op primair fruit gerichte vinificatie. De basa bestaat nu voornamelijk uit Verdejo aangevuld met een klein beetje Viura. Een terugkeer naar de focus op de druif die aan de wieg staat van het succes van Rueda. De Sauvignon Blanc maakt geen deel meer uit van de wijn. De wijn is breder van smaak en rustiger van karakter maar zoals altijd blijft het een fantastische verfrissende en serieuze wijn. De Basa heeft geuren en smaken van citrus, tropisch fruit en mooie minerale tonen. De wijn is bijzonder aromatisch en stuift het glas uit. In het bouquet tonen van witfruit, citrus, bloesem, buxus en mineralen.In de neus ruiken we veel droog excotisch fruit en de mooie balans tussen frisheid en complexiteit zijn ongekend bij deze wijn.De smaak bezit ladingen witfruit, de nodige vulling en een opmerkelijke frisheid. Een fantastische witte wijn die naar meer doet verlangen.

Druivenras(sen): 85% Verdejo/ 15% Viura

Wijn-spijs suggesties: Dit is een ideale aperitief wijn maar ook een mooie begeleider van vele visgerechten

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen