Gaba do Xil , Mencia, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100077
Beschikbaarheid: In backorder

Wijnomschrijving Frisse en fruitige rode wijn met karakter die licht gekoeld kan worden gedronken.

Smaaksensatie Verfijnde aroma’s van fruit en florale tonen (viooltjes) en mineralen. Geen hout, waardoor in de mond aangenaam licht en gemarkeerd door fruittonen, frisheid en een lange afdronk zonder alcoholische vermoeiing. Deze wijn, beïnvloed door het Atlantische klimaat, is origineel en tegelijk een duidelijke weerspiegeling van het gebied Valdeorras.

Druivensoort 100% Mencia
 
Wijnspijs Een mooie evenwichtige wijn van onze favoriete Spaanse wijnmaker! Iets minder geconcentreerd dan wij gewend zijn bij Spaanse wijnen. Gaat daarom ook goed samen bij jongere kazen. Way of Wine adviseert deze wijn voor een boeiende wijnspijs combinatie bijvoorbeeld met Vitello Tonato. Voor een mooi verhaal aan tafel over de wijnmaker verwijzen we je graag naar het verhaal hieronder. 
 
Way of Wine is fan van Wijnmaker Telmo Rodriguez! 
Telmo wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
 
kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden
0 sterren op basis van 0 beoordelingen