Chateau Haut Gravet St. Emilion Grand Cru

Artikelnummer: 120156
Beschikbaarheid: Op voorraad

Way of Wine over deze wijn: De wijngaarden van het Bordeauxgebied vindt men verspreid over het gehele departement van de Gironde en is met haar ruim 110.000 ha. een van de grootste aaneengesloten wijngebieden ter wereld. De rivieren Dordogne (noord) en Garonne (zuid) worden verenigd in de Gironde en spelen samen met de Atlantische Oceaan een belangrijke factor in de wijnbouw. De grote havenstad Bordeaux werd in de tijd van de Galliërs, Burdigala (ofwel Haven van de maan) genoemd en is al eeuwen lang het centrum van de wijnhandel. De vele prachtig gedecoreerde pakhuizen uit de 16e-18e eeuw geven het rijke handelsverleden goed weer. De Fransen noemen deze streek de “Libournais”,vernoemd naar haar oude regionale hoofdstad. De Angelsaksers noemen het de “rechteroever” ter onderscheiding van de Médoc en Graves op de linkeroever van de Gironde. Ze omvat de AOC Fronsac, Pomerol en Saint-Emilion waar het gelijknamige middeleeuwse en pittoreske plaatsje op de lijst van wereld erfgoederen van Unesco staat. In tegenstelling tot het grote, statige en vaak onpersoonlijke Médoc vindt men hier een aaneensluiting van (kleine) domeinen met een warme uitstraling. Een bijzonder aspect en uniek in het Bordeauxgebied zijn de aanwezigheid van vele kalksteengroeven die dienst doen als wijnkelder. Er worden alleen rode wijnen gemaakt en de Merlot is veruit het meest gebruikte druivenras met als tweede de Cabernet Franc. Er zijn ruwweg twee types in te delen. In het westen worden tegen de grens met Pomerol en op zanderige kiezelbodem (Graves) elegante en stijlvolle Saint-Emilion gemaakt. Algemeen beschouwd behoren deze tot de top van het gebied. Een andere, grotere groep bevindt zich rondom en ten (zuid)oosten van de stad op een kleikalkrijk plateau (Côtes). Deze groep brengt in het algemeen krachtige wijnen voort die goed kunnen ouderen.

Smaakimpressie: Het Château Haut-Gravet heeft twee hectare wijngaard en haalt daarmee een productie van 6000 flessen per jaar. Het domein bestaat al meer dan 100 jaar. De grond bestaat uit ijzerhoudende stenen, gemengd met sedimenten van een oude zeebodem. Daaroverheen ligt een laagje zanderige klei. Een mix van verschillende bodemmaterialen dus. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar en ze leveren druiven van de soorten Merlot (80%) en Cabernet Franc (20%). De wijnen worden op traditionele manier opgevoed en rijpen 10 maanden in eikenhouten vaten. De kleur is robijnrood met een hoge intensiteit. In de neus cassis, koffie, geroosterd brood, vanille en kruiden. In de mond rijp en redelijk tannineus, maar toch al jong prettig, met een goede concentratie maar geen "block buster". Uitstekende afdronk.

Druivenras(sen): 80% Merlot en 20% Cabernet Franc

Wijn-spijs advies: Typische Bordeaux. En tja... waar drink je die bij? Bij een knapperend haardvuur, bij goede gesprekken, of gewoon alleen; terwijl je zit te genieten. Maar hij "mag" natuurlijk ook bij stevige gerechten. Beetje boers, beetje winters.... mag best!

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen