Castel Firmian Teroldego Rotaliano

Artikelnummer: 100642
Beschikbaarheid: Nabestelling

Over de wijn:
Mezzacorona is de marktleider in de Noord- Italiaanse regio Trentino (Alto Adige). Hier controleren zij 2.400 hectare wijngaard met als belangrijkste druivenras de Pinot Grigio.
MezzaCorona, bestaat al sinds 1904 en is een van de allereerste coöperaties in Italië.
Tegenwoordig staat de naam MezzaCorona voor een groep wijnbedrijven van het hoge noorden tot het diepe zuiden van Italië. Wie MezzaCorona zegt, zegt niettemin onmiddellijk Trentino. En omgekeerd. MezzaCorona controleert daar en in het aangrenzende Alto Adige zo'n 2.400 hectare wijngaarden. Trentino ligt in het noorden van Italië tussen Verona en de Alpen waar de wijnbouw geconcentreerd is in het dal van de Adige. Kenmerkend voor de streek is een behoorlijk gevarieerde aanplant met als bekendste druif de immens populaire Pinot Grigio.
Het percentage wit om rood is bijna gelijk in Trentino-Alto Adige. Het wijngebied kent vier autochtone druivensoorten. Eén witte en drie rode. De rode druiven zijn de Marzemino, de Lagrein en de Rotaliano.

 Smaak impressie: Fluweelzachte, soepele Noord-Italiaanse rode wijn. De kleur is robijnrood met wat paarse tinten. Met een intense geur van wilde bessen, vooral bosbessen, bramen en frambozen. Ook iets van zoete specerijen en laurier. Lekker sappig en met zijdezachte tanni

Wijn - spijs: Een Black angus hamburger van de BGE!  Pasta met ragout en kruidige  kazen.

 

Way of Wine leuk om te weten: 

Het zeldzame blauwe druivenras Teroldego komt binnen Italië enkel voor in Trentino in het noorden van het land, rechtsboven en op een goede vijftig kilometer van het Gardameer. Ofschoon de druif wel al bekend was in de Romeinse oudheid is ze nooit verder verspreid geraakt dan haar lokale thuisbasis. De stenige en met keien bezaaide oevers van de rivieren Noce en Adige en de uitgestrekte vlakte Campo Rotaliano met granieten en leistenen bodem zijn voor de Teroldego immers de ideale groeibodem.

Eind 2005 hebben wetenschappers van het laboratorium voor moleculaire genetica uit San Michele'all'Adige enkele baanbrekende onderzoeksresultaten geboekt betreffende de afkomst van het Teroldego-druivenras. Het zou een tweeling-druivenras zijn met het Dureza-druivenras uit de Ardèche in Frankrijk. Het staat immers vast dat zij beiden afkomstig zijn van dezelfde druivenraskruising. Aangezien al langer vaststond dat Dureza samen met Mondeuze Blanche uit de Savoie de ouders zijn van de alom bekende Syrah is Teroldego dus genetisch verwant met Syrah! Een andere belangrijke bevinding van de onderzoekers was dat uit onder andere de Teroldego-druif zowel de (nog schaarsere) Marzemino-druif als de Lagrein-druif zijn voortgekomen!

 

 0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen