Suavia Soave Classico 'Monte Carbonare' 2017

Artikelnummer: 100928
Beschikbaarheid: Op voorraad

"De geschiedenis van Suavia bestaat uit een kasteel, weinig prinsen, geen kikker en veel prinsessen", aldus Suavia. De vier ‘prinsessen’ in dit succesverhaal zijn de dochters van Giovanni en Rosetta Tessari; als familie onlosmakelijk verbonden met het Soave Classico gebied en met een reputatie als vaandeldragers op het gebied van kwaliteit en terroir-expressie.

De naam Suavia is een verwijzing naar een Germaanse stam met de naam Suavi, die zich in het dorpskasteel huisvestte na de val van het Romeinse Rijk. Suavia werd later Soave, de huidige naam van het dorp waar de twee inheemse druifsoorten garganega en trebbiano di Soave al eeuwenlang de omliggende heuvels sieren. Hoogtes van 300 meter en een vulkanische bodem resulteren in wijnen met structuur, karakter en de potentie voor het spannendste wit van Italië. 
 
Het hart van Soave Classico 
Fittà, Carbonare, Castellaro en Tremenalto kunnen gezien worden als dé 'cru’ gebieden van Soave Classico. Hier bezit de familie Tessari al sinds eind 19e eeuw eersteklas wijngaarden, maar pas sinds de jaren ’80 werd er gestart met de nieuwe aanpak waarmee de Tessari's onder de naam Suavia beroemd mee zouden worden. De opbrengst van de wijnstokken werd verlaagd, er werd gestart met het afzonderlijk vinificeren van specifieke percelen en de expressie van de bodem werd op een voetstuk geplaatst.
 
In harmonie met de bodem
Als kroon op het werk werd er in 1990 een moderne wijnkelder gebouwd met state-of-the-art apparatuur, recht onder het (bijna 130 jaar oude) huis van de familie. Hier komt alles samen. Een concertzaal waar het verleden in crescendo oploopt naar de toekomst, met in het heden een historisch orkest van garganega en trebbiano di Soave, spelend op de melodie van het terroir, feilloos gedirigeerd door dochter Meri, Valentina en Alessandra Tessari.  

Wijnomschrijving De wijngaarden met vulkanische bodem zijn gelegen in Monte Carbonare. De druiven worden half oktober handmatig geplukt waarna ze zacht worden geperst. Alcoholische fermentatie in roestvrij staal gedurende zestien dagen op 14-16 °C. Geen malolactische fermentatie. Vijftien maanden rijping op roestvrij staal, in contact met de lies. Enkele membraanfiltratie, vijf maanden rijping op de fles. De wijn heeft verder geen houtopvoeding gehad.

Smaakimpressie Verleidelijke neus met tonen van bijna tropisch fruit maar ook rokerig turf. In de mond sappig met een mooie balans tussen kruidig fruit en de verfijnde zuren. Typisch blanke amandel bittertje in de afdronk maakt deze wijn een echte topper op je wijnkaart. Jeroen van Way of Wine: 'met de unieke vorm van de fles zet je naast een mooi verhaal, een top wijn ook een bijzondere fles op tafel!'.

Druivenras Garganega 

Wijnspijs

Prijzen Jaargang 2016 - ook verkrijgbaar als magnum - is bekroond met Tre Bicchieri. James Suckling schreef over deze vorige jaargang: "Wow. This is a great white with incredible definition and transparency. Sliced white peach, pear and apple aromas and flavors. Full body, focused and persistent. Goes on for minutes."

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen