Jose Pariente Verdejo

Artikelnummer: 100110
Beschikbaarheid: Nabestelling

In 2000 richtten twee vriendinnen, Marivi Pariente en Viki Benavides, een domein op in de streek van Rueda onder de naam Dos Victorias. In het begin vinifiëren ze in een andere bodega omdat er nog niet voldoende middelen zijn. Langzaam rijpen de plannen om ook een eigen bodega in gebruik te nemen. Deze zal gebouwd worden in San Roman de Hornija, een dorp dat niet gelegen is in het Rueda-gebied maar in het Toro-gebied. Vanaf dan wordt er ook rode wijn gemaakt in de Toro-appellatie. Wettelijk is het echter onmogelijk om ook hun witte Rueda in deze nieuwe bodega te vinifiëren en de twee zijn genoodzaakt te splitsen in 2007: Marivi Pariente bouwt haar bodega in Rueda onder de naam José Pariente en Viki Benavides houdt de bodega in San Roman de Hornija onder de naam Elías Mora. De twee vrouwen hebben hun domeinen dus naar twee mannen genoemd ... als eerbetoon aan de mannen die gedurende jaren de vieilles vignes waarmee zij nu werken, onderhouden hebben.

José Pariente is de vader van Marivi Pariente en heeft dus heel zijn leven oude stokken Verdejo verzorgd om aan de volgende generaties door te geven. De bodega die intussen gebouwd werd in La Seca, staat vandaag onder leiding van Marivi en haar dochter Martina. De José Pariente Verdejo heeft in Spanje al ontelbare prijzen gewonnen en wordt voortdurend naar voren geschoven als hét te volgen voorbeeld in Rueda.

 

Het domein beschikt in totaal over 65 ha wijngaard, waarvan 60 ha Verdejo en 5 ha Sauvignon blanc.

Verdejo is dus duidelijk de belangrijkste druif in dit domein. Het is een kleine druif met een ruwe schil die bescherming biedt aan het extreme klimaat van dit gebied. Het vruchtvlees is heel consistent en bezit een groot aromatisch potentieel. Bovendien geeft deze druif veel structuur aan de wijnen met een perfecte combinatie van vegetale en exotische aroma’s.

In 2007 werd er ook voor de eerste maal een wijn gemaakt op basis van Sauvignon blanc. Deze druivensoort werd hier geïntroduceerd in de jaren 70 en bezit karakteristieken die vrijwel gelijklopen met de Verdejo.

 

Terroir

De ondergronden zijn keiachtig, hoofdzakelijk van alluviale oorsprong. Ze zijn rijk aan calcium en magnesium, maar met zeer weinig organisch materiaal in de bodem. Op de hogere hellingen zijn er ook veel kalkafzettingen.

Dit soort van keiachtige bodems beschermt de plantenwortels tegen bruuske temperatuurschommelingen. Bovendien reflecteren ze in de zomer de hitte van de zon en dragen bij tot een perfecte zuurstofuitwisseling en een goede drainage. Het is juist in deze bodems dat de beste wijnstokken van dit gebied te vinden zijn.

De wijngaarden situeren zich op de 'altiplano' van de Duero; dit is de hoogste zone van de noordelijke Spaanse hoogvlakte. Het is een terrein met zachte hellingen en heuvels met een extreem continentaal klimaat. De Atlantische winden vegen het wijnlandschap schoon. De perfecte omstandigheden voor goede Verdejo.

 

Vinificatie

 

Er wordt zo weinig mogelijk zwavel gebruikt, wat enkel mogelijk is door de klimatologische omstandigheden. De rendementen zijn zeer laag, omdat ook de snoeimethodes daaraan aangepast zijn.

Tijdens de manuele oogst wordt er droogijs gebruikt om de druiven te beschermen tegen oxidatie. De ontriste druiven krijgen een cryo-maceratie gedurende 6 à 12 uur. Eenmaal de gisting voorbij, wordt er gewerkt met de gistcellen in de inox cuves om zo meer volume en complexiteit aan de wijnen te geven.

Er wordt ook een José Pariente gemaakt die vergist is op eiken vaten. Om een beter evenwicht te krijgen, worden zowel vaten als grotere foeders gebruikt van Franse eik. Na de gisting worden de wijnen op hun gistcellen gelegd in eiken vaten gedurende 7 maanden met bâtonnage.

Het domein werkt mee aan studies waar een natuurlijk substituut wordt gezocht voor het gebruik van zwavel. Het gaat om verschillende fenolische extracten van planten. Benieuwd wat de toekomst brengt.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen