Glac Brut Nature, by Maria Casanovas

Artikelnummer: 102093
Beschikbaarheid: Op voorraad

Catalonië, met een uitgesproken trotse en eigenzinnige bevolking, is het rijkste en meest dynamische gebied van Spanje. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische trend die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa (El Bulli) en de broers Roca (El Celler de Can Roca). Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voorop. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. Cava is de bekendste Spaanse mousserende wijn, die grotendeels wordt geproduceerd in Catalonië.

Maria Casanovas Cava ‘Glaç’   

Toen we onze Duitse collega’s kort geleden vroegen om een ‘Geheimtipp’ voor een goede cava, kregen wij een korte mail terug: ‘Maria Casanovas. Niet twijfelen’. Heerlijk duidelijk, die Duitsers. Uiteraard brachten we de producent op de wijnbeurs ProWein een bezoekje, maar niet zonder ze eerst stevig in competitie te zetten met, op papier, de absolute toppers uit dé cavaregio. Het mooiste, meest getypeerde glas proefden we inderdaad bij Rosa Casanovas, dochter van naamgever Maria. Deze strakdroge maar rijke mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode traditionelle, was het huisaperitief van het inmiddels gesloten El Bulli, vier maal verkozen tot ’s werelds beste restaurant. Glaç, in zijn prachtige, kenmerkende fles, wordt vervaardigd van de traditionele cava-rassen, aangevuld met pinot noir.

Smaakomschrijving: Deze elegante cava wordt gekenmerkt door gebalanceerde indrukken van toast, brioche, peer met een zekere mineraliteit. Het huis, dat inmiddels in handen is van de kinderen van de oprichtster, leggen zich toe op het maken van Cava zeer hoogstaande kwaliteit en in principe altijd zonder noemenswaardige dosage. Extreem pure, elegante en compleet droge Cava dus.

Druivenras(sen): pinot noir, macabeo, parellada, xarel.lo

Wijnspijs-suggesties: Heerlijk als aperitief, maar kan uitstekend worden gecombineerd met bijvoorbeeld zeevruchten, gerijpte kazen of zelfs gefrituurde lekkernijen.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen