El Velado, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100610
Beschikbaarheid: In backorder

Way of  Wine over Telmo Rodriguez:

Telmo wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden

over de wijn: 

El Velado is een oude en prachtige wijngaard op een hoogte van 800 meter. Het is de eerste wijngaard waarvan we gefascineerd zijn door Lanciego en degene die waarschijnlijk de beste uitdrukking is van de schoonheid en de eigenheid van deze plek. El Velado werd geplant in het oostelijke deel van de stad Lanciego, en voor het grootste deel is het gericht op het westen en zuiden, genietend van een warmer licht. Vanwege deze blootstelling werd de traditionele enting meestal gedaan met Garnacha en Tempranillo en met enkele andere oude variëteiten, waaronder enkele witte.  Deze wijn heeft een 16 maanden gerijpt in eiken vat.

Druivenrassen: Tempranillo

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen