El Transistor, Telmo Rodriguez

Artikelnummer: 100433
Beschikbaarheid: In backorder

Wijnbeschrijving: El Transistor is een topcuvée die vernoemd is naar de (luidspelende) radio in de wijngaarden, bedoeld om de wilde zwijnen te verjagen. Telmo is druk bezig met de transformatie naar het maken van biodynamische wijnen en de puurheid van deze 'El Transistor' is duidelijk te proeven. De zeer oude wijngaard die Telmo gebruikt voor zijn 'El Transistor' is beplant met de originele 'bush vine' Verdejo. 

Om de extractie van de fruitaroma's te optimaliseren, past Telmo een kortstondige 'maceración pelicular' toe, voordat de druiven in temperatuur-gecontroleerde rvs cuves worden vergist. Na de fermentatie wordt een deel van het sap gelagerd op eiken. Deze topcuvée is zeer complex, harmonieus en heeft een uitmuntende textuur. Het gedoseerde houtgebruik is prachtig in de wijn verweven en geeft zachte vanilletonen. Volle smaken, ietwat romig, maar met een frisse afdronk. Viva El Transistor!

Druivenras(sen): Verdejo

Overige info: Perswijn magazine oktober 2015 - ****(*) (2013)

Robert Parker november 2015 - 91 pts (2014)

Way of Wine over: Wijnmaker Telmo Rodriguez 

Telmo wordt bestempeld als één van de ‘jonge honden’ van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen noemen, flying winemaker te worden. Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf ‘driving winemaker’ te noemen: hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden

 

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen