Bernhard Ott Gruner Veltliner Am Berg

Artikelnummer: 100586
Beschikbaarheid: Op voorraad

Bernhard Ott zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is een begrip in Oostenrijk: hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Dit heeft niet alleen te maken met zijn niet onaanzienlijke gestalte maar veel meer nog met de kwaliteit van zijn grüner veltliners. Het bedrijf ligt in Niederösterreich in de Wagram, bijna tegen Kamptal aan en werd opgericht in 1889. Vanuit het dorp Feuersbrunn, dat in de vlakte van het oude stroomgebied van de Donau ligt, loopt de ‘Kellergasse’ omhoog de wijngaarden in. De wijngaarden liggen allen dichtbij het domein en liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter. De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. Bernhard staat sinds 1993 aan het roer: hij was toen 21 maar kreeg van zijn ouders het vertrouwen zelfstandig de wijnen te maken en die hebben daar geen spijt van gekregen! Zo werd Bernhard als eerste producent uit Wagram in de Falstaff uitgekozen tot ‘Winzer des Jahres’ en kreeg zijn Rosenberg 2015 bij Parker 94-96 punten.

Gruner Veltliner Als een trouwe, makke hond die in een hoek ligt, zo omschreef Bernhard de status van de Gruner Veltliner toen hij in 1991 het bedrijf van zijn ouders overnam. Toch is hij er met verve in geslaagd om succesvolle wijnen te maken van de Gruner Veltliner. Bernhard vertelt Way of Wine waarom Gruner Veltliner het zo goed doet : Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek ?

Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Gruner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken! Wat betreft het terroir: Oost-West terrassen 260-350 meter boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire Loss met veel kiezel. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gahler Gneiss. (gneis = rots). De wijngaarden worden groen ingezaaid. Geen pesticiden of herbiciden. Als mest wordt er biologische runderkompost vermengd met druivenschillen en pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus. De filisofie van Bernard Ott filosofie lijkt simpel; zo natuurlijk mogelijke wijnen maken die zowel kracht als elegantie bieden waarin landschap, druif en klimaat echt tot uitdrukking komen. Daarom is wordt er sinds 2006 biologisch dynamisch gewerkt. "Ik wil iets produceren dat uniek is en zo natuurlijk mogelijk zonder technische ingrepen. Ons microklimaat geeft ons daar alle ruimte voor, zonder dat we gebruik hoeven te maken van industriële middelen zoals pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest" licht Bernhard toe. De wijnen zijn zeer zuiver en precies en de afgelopen 15 jaar steeds fijner en subtieler geworden.

Wijnbeschrijving Fraai bleke kleur met een heel licht groene schakering. Opvallend is de optimaal zuivere en al echt open expressie. Voor Way of Wine wordt in deze wijn de kruisbessen en citrusaroma's perfect gecombineerd met de typische kruidigheid van witte peper en mineraliteit.

Smaakimpressie  De wijn ademt koelte zegt Jeroen van Way of Wine. De wijn heeft een heel strakke aanzet die direct een mondschonend en opwekkend effect heeft. Verteerbaarheid staat hier voorop, het zeer geringe alcoholpercentage draagt daar zeker aan bij. Van enig restzoet is hier zeker geen sprake, de finale is uiterst droog, het effect op de tong is zelfs iets rul. Met recht een heerlijke dorstlesser die ook nog eens over een forse smaakintensiteit blijkt te beschikken.

Druivenras 100% Gruner Veltliner

Wijnspijs Voor Way of Wine is dit de ideale en vrijwel onbeperkt inzetbare eet-, terras- en aperitiefwijn voor iedereen die eens iets anders in zijn glas wil dan Chardonnay of Chauvignon.  Serveren bij rijke, frisse salades, zacht gerookte vis (forel, paling), of als aperitief met een borrel plank van ham en zachte kazen.

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen