Benanti Etna Rosso DOC

Artikelnummer: 102115
Beschikbaarheid: Op voorraad

Hoewel het grootste deel van de wijngaarden op Sicilië zich in het westen en zuiden van het eiland bevindt, zijn er ook wijnmakers die hun druiven op de hellingen van de Etnavulkaan verbouwen. Terroir, dat is waar het om draait in dit deel van Sicilië. Dat betekent de juiste druif op de juiste plek. Bodem, klimaat, ligging moeten passen bij de druif. De bodem is hier vruchtbaar, met veel mineralen. De zeewind zorgt voor de nodige afkoeling; tegelijkertijd kan de temperatuur overdag behoorlijk oplopen. Met name de inheemse nerello mascalese en de nerello cappuccio voor rode wijn en de carricante voor witte wijn voelen zich perfect thuis op de vulkanische bodems.

Wijnomschrijving: Het Binanti wijnhuis is gelegen op de hellingen van de Etna-vulkaan op Sicilië en is een van de meest prominente producenten in Italië. Wijn wordt al generaties lang door de familie geproduceerd. Dit familiebedrijf is opgericht in 1988 en gestart als pionier van de wijnmakerij op de Etna, met wijngaarden in Rovittello, Milo en Viagrande. De familie Benanti startte hier eind negentiende eeuw met het aanplanten van wijnstokken. Eind jaren tachtig gaf kleinzoon Guiseppe een nieuwe impuls aan het bedrijf door het invoeren van nieuwe technieken in de kelders. Tegelijkertijd probeerde hij juist de traditionele, typisch Siciliaanse karaktereigenschappen van de wijnen te behouden door inheemse druivenrassen op de juiste plek in de wijngaard aan te planten. Met zijn zonen Antonio en Salvino maakt hij prachtige, karaktervolle wijnen, die ook buiten Italië steeds meer bekendheid krijgen. Het wijnhuis wordt momenteel gerund door de tweelingbroers Antonio en Salvino, twee gepassioneerde en internationaal georiënteerde Sicilianen die naar huis zijn teruggekeerd om in de voetsporen te treden van hun vader, met als doel het wijnhuis naar nieuwe hoogten te brengen.

Smaakomschrijving: Intens robijnrode wijn, gemaakt van de inheemse druivensoorten Nerello Mascalese (80%) en Nerello Cappuccio (20%) die groeien op de stijle hellingen van de Etna. De druiven worden hier grootgebracht met minimale interventie en zonder irrigatie! De geur is intens en toch delicaat, met tonen van vanille en kastanjebloemen. Aroma’s van pruimen, viooltjes en hints van balsamico. Mooie balans tussen mineralen, tannines en zuurgraad.

Druivenras(sen): Nerello Mascalese (80%) en Nerello Cappuccio (20%)

Wijn-Spijs advies: Deze Etna Rosso is heerlijk bij rood vlees, sauzen, wild gevogelte en rijpe kazen.

Overige info & Awards: Benanti werd door de Gambero Rosso wijngids in 2007 uitgeroepen tot de Italiaanse Winery of the Year en in 2012 door het tijdschrift Wine & Spirtits van de VS in de Top-100 Winery of the Year.
De productie van hun bekroonde wijnen is echter beperkt en is alleen in een select aantal restaurants en wijnwinkels te verkrijgen.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen